Koronavirus na telefonu ostaje čak 28 dana!

Studija koja je nedavno objavljena u stručnom časopisu za virusologiju navela je podatke iz istraživanja koji su pokazali da SARS-CoV-2 može da opstane znatno duže nego što se verovalo na površinama kao što su staklo, nerđajući čelik i novčanice od papira.
Virus odgovoran za kovid-19 može opstati na površinama poput novčanica, ekrana telefona i nerđajućeg čelika do 28 dana, kažu istraživači.
Nalazi australijske nacionalne naučne agencije sugerišu da SARS-Cov-2 može preživeti mnogo duže na površinama nego što se ranije mislilo.
Virus se najčešće prenosi kada ljudi kašlju, kijaju ili razgovaraju.
Ali stručnjaci kažu da se takođe može širiti česticama u vazduhu, kao i na površinama poput metala i plastike.
Prethodne laboratorijske studije sugerisale su da virus može da preživi dva do tri dana na novčanicama i staklu, i do šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.
Najnovije istraživanje australijske agencije otkrilo je da je virus „izuzetno izdržljiv“, i da na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobilnih telefona i papirnih novčanica, pri sobnoj temperaturi, može da opstane i do četri nedelje.
Poređenja radi, virus gripa može u istim okolnostima da preživi 17 dana.
Eksperimenti su izvedeni u mraku, jer je već dokazano da UV svetlost uništava virus.
Povećanje temperature uz održavanje vlažnosti drastično je smanjilo preživetljivost virusa na samo 24 sata pri temperaturi od 40 stepeni.
Postojanost SARS-CoV-2 demonstrirana u ovoj studiji važna je za sektor javnog zdravstva i podatke treba uzeti u obzir u strategijama za ublažavanje rizika od prenosa virusa u aktuelnoj pandemiji.
Rezultati ukazuju na potrebu redovnog pranja ruku kao i ekrana osetljivih na dodir i izbegavanje dodirivanja lica kako bi se rizik od infekcije sveo na minimum.

Rts