Kupinari nemaju para za doprinose sezoncima

Udruženje kupinara istočne Srbije ocenilo je da će Zakon o sezonskim radnicima, posmatrano iz ugla proizvođača, doneti samo još jedan namet više.Udruženje se oglasilo povodom najave da će uskoro biti usvojen Zakon o sezonskim radnicima, kojim će poslodavci biti obavezani da i tim radnicima uplaćuju poreze i doprinose.
– Boljitak će doneti jedino državnoj kasi, koja samo traži način kako će se puniti, bez obzira da li su proizvođači u mogućnosti da to i ispune… Ako nosilac ili vlasnik poljoprivrednog gazdinstva od svog mukotrpnog rada ne može zaraditi novac da plati penziono i zdravstveno osiguranje za sebe, kako i od čega da zaradi i da plati sezonske radnike? – navodeno je u saopštenju.
U saopštenju koje je potpisaio predsednik Udruženja kupinara istočne Srbije Goran Stančić stoji da su proizvođači u više navrata od države tražili da im pomogne u formiranju zaštitnih cena za kupinu i malinu, i u uređenju tržišta kako bi proizvodnja bila profitabilna, ali da je država odgovorila da ne može da se meša jer je reč o slobodnom i fer tržištu.
Ako ne možete i nećete, poštovana gospodo, da nam pomognete u formiranju zaštitnih cena za naše proizvode, i da stanete već jednom na stranu poljoprivrednih proizvođača, kako onda mislite da mi zaradimo taj novac koji od nas tražite i da platimo sezonske radnike? Da li mislite da taj novac možemo brati, kao što beremo kupine i maline na 40 i više stepeni, pa da vam tako platimo još jedan namet koji ćete nam nabaciti na naša izrabljena i savijena pleća, bez da ste nas nešto pitali ili probali da se konsultujete sa nama predstavnicima proizvođača – naveo je Stančić.
On je dodao da ministarstvo ne brine za sezonske radnike, već samo kako da napuni kasu, i dodao da su sezonski radnici uglavnom ljudi u radnom odnosu, poput prosvetnih radnika sa završenim fakultetima, a da rade na plantažama jer im primanja nisu dovoljna da bi živeli normalno.
– Ja kao njihov nazovi poslodavac pod navodnicima smatram da su dnevnice ili zarade u poljoprivredi veoma male ali iz razloga što su naši proizvodi bezvredni na tržištu pa odatle ne možemo veći deo novca izdvojiti za sezonske radnike i njihove zarade. Zato od vas tražim – izborite se za dostojnu i normalnu cenu naših proizvoda, sasecite monopol koji vlada na tržištu, pokažite da ste iskreno zainteresovani za razvoj poljoprivrede u Srbiji i onda možemo da ozbiljno pričamo o svemu što od nas tražite i budete tražili – dodao je Stančić.

Izvor: Beta