Manjkavost Zakona o podsticajima:sitni proizvodjači će ostati bez subvencija

Skupština Republike Srbije usvojila je, 30. januara 2013. godine Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Ovim zakonom poljoprivrednim proizvođačima zagarantovani su minimalni iznosi podsticaja dok će Vlada Republike Srbije svake godine nakon usvajanja budžeta, donositi maksimalne iznose podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.
Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju biće omogućena predvidljivost ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju, lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, unapređenje konkurentnosti, uvođenje jedinstvene evidencije o podsticajima kao i usaglašenost sa propisima Evropske Unije.

Dejan Jocković, direktor Direkcije za poljoprivredu i selo istakao je da, uprkos činjenici što se podsticaji u poljoprivredi prvi put regulišu zakonom, ovaj dokumenat ima i dosta manjkavosti. Osnovna zamerka je što brojni podsticaji nisu dostupni sitnim poljoprivrednim gazdinstvima, a subvencije nisu uopšte predvidjene za voćarstvo, izuzev proizvodnje sadnica.

Zakonom su propisani iznosi subvencija, a Jocković ne očekuje da ih Vlada poveća, zbog opšteg stanja u državnom budžetu i istovremeno ističe da su minimalne subvencije sada garantovane zakonom.
Podsećamo poljprivrednike da do 31. marta preregistruju svoja gazdinstva, jer je to prvi uslov da se ostvare podsticaji u ovoj godini.

Poslušajte intervju sa Dejanom Jockovićem, direktorom Direkcije za poljoprivredu i selo.

Subvencije-u-poljoprivredi.mp3