MESNA INDUSTRIJA U KRIZI Uvoz prerađevina uništava domaću proizvodnju!

Mesna industrija u Srbiji trenutno je u velikoj krizi. Pojava zarazne bolesti – afričke kuge svinja, samo je produbila agoniju u kojoj se domaći proizvođači nalaze.
Uz to, uvoz prerađevina iz inostranstva gotovo da nekontrolisano raste, pišu „Večernje novosti“.
Sve to bi u velikoj meri moglo da bude i posledica višedecenijskog smanjenja svinjskog fonda. Nedostatak mesa za sirovine je iz godine u godinu sve veći, a situaciju je dodatno pogoršala epidemija svinjske kuge.
„Država radi na otvaranju visokoplatežnih tržišta, jer samo ako imamo dobrog kupca, imamo i uslov za podizanje stočarstva u Srbiji“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ministar ističe da država dodeljuje podsticaje radi privlačenja direktnih ulaganja u proizvodnju prehrambenih proizvoda.
Kako kaže sekretar za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović, svinjskog mesa proizvedemo oko 300.000 tona godišnje. Prošle godine, uvezli smo oko 29.000 tona svinjetine koja se koristi za preradu u trajne i polutrajne proizvode.
„Posebno tešku situaciju imamo sa svinjskim mesom, jer nam je ograničen izvoz. Nema prodaje u CEFTA regionu zbog afričke kuge svinja, u Evropu ne možemo zbog vakcinacije protiv klasične kuge, a Rusija je obustavila uvoz od četiri velike klanice u Srbiji, zbog neusaglašene dokumentacije“, dodaje Budimović.
Prema podacima Privredne komore Srbije, na osnovu istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, spoljnotrgovinska razmena mesa i proizvoda od mesa, u periodu od 2014. do 2018. godine, u konstantnom je padu – 2014. iznosio je 16.457.000 evra, da bi u 2018. saldo bio u minusu i to -19.967.000 evra. Uvoz se povećao, a izvoz smanjio, i za samo četiri godine primetan je značajan deficit.