Михајловићева: И даље тражимо партнера за Железару

Mihajlovic 18.02.2015.
Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да Влада неће одустати од тога да тражи стратешког партнера за Железару у Смедереву, али и да ће се потрудити да обезбеди менаџмент који ће рационално и транспарентно водити ту компанију са сировинама које има.
„Влада је у случају одбијања понуде америчког Есмарка за преузимање већинског удела у Железари Смедерево показала професионалност и храброст“, рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре у Београду, преноси Бета.
Михајловићева је навела да Влада Србије није желела да прихвати понуду „која не гарантује да радници и Железара раде у дужем временском периоду“.
Према њеним речима, Влада Србије је могла да прихвати понуду, „да то буде медијски сјајно праћено, али је питање на који рок“.
„Ова влада, за разлику од претходних, ради одговорно и на основу анализа и података и тиме показује да је циљ да радници и Железара раде“, рекла је Михајловићева.
Подсетила је да је Влада Србије много уложила у Железару и да она тренутно има сировине у вредности од 180 милиона долара, због чега од будућег партнера очекује гаранцију да ће се заиста производити челик, да се како је навела „не би дошло у ситуацију, као пре неколико година, када нам је Железара предата са пуно дугова“.
Влада Србије, након вишенедељних преговора, није прихватила понуду америчке компаније „Есмарк“, као јединог понуђача на тендеру, за преузимање 80,01 одсто Железаре Смедерево.