MINISTAR ALEKSANDAR ANTIĆ OTVORIO POČETAK RADOVA NA TOPLOVODU U BOGATIĆU-RADIO NEŠVIL 16.07.2018.

U Bogatiću na lokaciji geotermalnog izvora bušotini BB 1 svečano su otvoreni radovi na sistemu daljinskog grejanja na geotermalnu energiju objekata javne namene. Da podsetimo da je laboratorija za geotermalnu energiji i energetsku efikasnost Departmana za hidrogeologiju, Rudarsko-geološkog fakulteta, Unuverziteta u Beogradu je izradila “Studiju mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene u Bogatiću. Ovim projektom biće obuhvaćeni objekti PU “Slava Ković” Bogatić, OŠ. “Mika Mitrović” Bogatić, Mačvanska srednja škola sa sportskom halom, zgrada opštine Bogatić, zgrada osnovnog suda, upravna zgrada JKP Bogatić i zgrada Centra za socijalni rad Bogatić. Prijem zvanica organizovan je u svečanoj sali opštine Bogatić, gde je došao i ministar rudarstava i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić. Prisutnima dobro-došlicu poželeo je predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac. Ministar rudarstava i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić obratio se prisutnima. Reč je o otvorenom, prstenastom sistemu zagravanja javnih ustanova bez klasične toplane, prvom u Srbiji istakla je Dr Ana Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Početak radova je na svečan način, označio ministar rudarstava i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić zajedno sa predsednikom opštine Bogatić Nenadom Beserovcem.
Prema rečima ministra Antića, ovo je veoma značajan projekat i veliki dan za Bogatić i Mačvu.
Kako je naglasio Nenad Beserovac predsednik opštine Bogatić, ova investicija u Bogatiću je višestruko značajna, javne ustanove dočekaće sledeću grejnu sezonu daljinskog grejanja na geotermalnu energiju.
Energija će se dobijati iz geotermalnog bunara BB1, temperature vode 75 stepeni izjavila je Dr Ana Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznose oko 120 miliona dinara, od čega se 75 % finansira iz kredita, a ostatak iz budžeta opštine Bogatić. Očekivana finansijska ušteda na godišnjem nivou iznosiće oko 100.000,00 do 150.000,00 eura.