MIT O MIKANU Ovo je priča o Mijailu Grušanoviću (VIDEO)

Jokić pre Jokića, bio je jedan od najvećih prirodnih talenata u istoriji srpske košarke!
Dobrodošli u Klenje, selo kraj Bogatića, koje broji nešto preko tri hiljade duša.
Ovo mačvansko mestašce ne pojavljuje se ni na jednoj turističkoj karti, a sumnjamo da je i nešto previše poznato van bliže okoline.
Ako ga neko i zna, zna ga jer se tuda prolazi kada se ide prema Pavlovića Ćupriji, mostu koji povezuje Semberiju i Mačvu.

Pa opet, maleno Klenje ima svoje mesto u bogatoj košarkaškoj tradiciji Srbije. Jer, u Klenju je rođen i živi jedan od najvećih majstora igre pod obručima, čovek koji je godinama cepao mrežice raznih jugoslovenskih i srpskih takmičenja – Mijailo “Mikan” Grušanović.

Legendarni “čika Mikan”, čija je košarkaška karijera trajala više od tri decenije, tokom koje je stigao da igra i staru SFRJ, i YUBA, i razne druge lige, jedan od najvećih “skrivenih” legendi srpske košarke.
Šira javnost čula je za njega tek devedesetih, kada je bio osovina šabačke Ive koja je redovno završavala u prvih pet na tabeli, i kada je on već bio u zrelim igračkim godinama.
Svejedno, to Mikana nije sprečilo da domaćoj javnosti pokaže svoj raskošni talenat – dok bi drugi u tom dobu odlazili u penziju, on je dva puta postao MVP YUBA lige, a više puta je bio u konkurenciji za najboljeg strelca takmičenja.

MONDO produkcija je otišla u Klenje i razgovarala sa Mikanom, koji je inače poznat i po tome što je ceo život paralelno sa košarkom učestvovao i u poljoprivrednim dužnostima na svom porodičnom imanju u Klenju, a takođe je bio i vrstan fudbaler i rukometaš.
Čućete šta o Mikanu pričaju njegovi stari protivnici, a kasnije i saigrači Ljubisav Luković i Dušan Kecman, kao i kolumnistkinja i autorka Marija Ratković, koja je kao tinejdžerka trenirala košarku i redovno pratila Ivu u rodnom Šapcu.
Pogledajte film o čoveku kojeg su još i nazvali “Jokićem pre Jokića”, i za kojeg su rivali rekli da je jedan od najvećih prirodnih talenata u istoriji srpske košarke.