Mitar Palikuća osvojio bronzu u Riju!

Šapčanin Mitar Palikuća zauzeo je treće mesto na Igrama u Rio de Žaneiru, a bronza koju je osvojio u stonom tenisu prva je medalja za Srbiju na ovogodišnjem nadmetanju za paraolimpijce u Brazilu. Palikuća je u duelu protiv Norvežanina Tomija Urhauga izgubio prvi set, 4:11, ali je potom trijumfovao u preostala tri (14:12, 11:6 i 11:9) i ostvario istorijski rezultat. Mitar, naš bronzani paraolimpijac, trostruki je šampion Srbije, koji je 2011. godine u Splitu postao i šampion Evrope.
Mitar Palikuća je do 2001. godine radio je u vojsci kao stariji vodnik prve klase. Pri povratku sa zadatka sleteo je s puta i zadobio povredu kičme. Od tada, vezan je za kolica. Posle dve godine otišao je u invalidsku penziju. Borac, kada je najvažnije, bio je optimista pred odlazak na Paraolimpijske igre.

“Uspeh je veliki što sam se plasirao, ali kod mene sve ide korak po korak. Nekoliko godina unazad donosio sam medalje sa takmičenja, tako da se nadam ću ostvariti zapažen rezultat i na Paraolimpijskim igrama. Ali, kao što rekoh, idem korak po korak, a najbitnije je da čovek dâ sve od sebe. Optimista sam, nema predaje”, rekao je Mitar za Zorainfo pred odlazak na ovo prestižno takmičenje.