Могерини долази да откочи застој око ЗСО

Mogerini
Висока представница Европске уније Федерика Могерини сутра ће допутовати у Приштину, а у петак у Београд да у сусрету с челницима власти Србије и Косова подстакне дијалог две стране и види како премостити застој око статута Заједнице српских општина, рекли су агенцији Бета европски дипломатски извори у Бриселу.
Висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини у званичном саопштењу навела је да ће „разговарати о следећим корацима Србије и Косова на европском путу“.
Могерини је такође истакла да ће, приликом ове прве посете Приштини и Београду откако је преузела дужност високе представнице ЕУ, разменити мишљење „о примени постигнутих договора у дијалогу уз услуге добре воље ЕУ у циљу нормализације односа“ две стране, преноси Бета.
Могерини је недавно нагласила да придаје велики значај дијалогу Београд-Приштина, који је према упућеним дипломатским изворима у Бриселу, закочен различитим гледањима две стране о томе какав статут треба да има Заједница српских општина.
Власти у Приштини захтевају да Заједница српских општина буде потпуно уклопљена у косовске законе и члан Споразума Београд-Приштина о тој Заједници тумаче тако да практично не би било никаквих извршних овлашћења за ово кључно важно институционално повезивање српских општина на Косову.
Српска страна сматра да су извршна овлашћења битна тачка договорена у Споразуму Београд-Приштина, а власти косовских Албанаца засад не желе да прихвате да српске општине у Заједници за своје надлежности добијају средства из буџета Косова.
Спор постоји и око решења за средства које влада у Београду даје за рад болница и школа у општинама са српским живљем на Косову.
Званичници у окружењу високе представнице Могерини нису желели да коментаришу изгледе да се у неко догледно време настави дијалог.
Европски дипломатски извори наводе да би ЕУ била наклоњена томе да се решење за статут Заједнице српских општина нађе у прво време тако што би се назначило да се Заједница уклапа у косовске законе, па да се накнадно договором дође до трајног решења.
То српска страна не жели да прихвати, јер нема гаранција да ће се договором доћи накнадно до таквог решења, а сматра да је једино упутно да се право решење за статут и овлашћења Заједнице српских општина одмах сад утаначи договором Београда и Приштине уз подршку ЕУ.
Висока представница Могерини је у саопштењу уочи одласка у Београд и Приштину такође подвукла да су „и Србија и Косово, после избора прошле године, суочени с важним изазовима, нарочито кад су у питању економске, социјалне и политичке реформе које одговарају очекивањима народа, укључујући оквире даљих корака ка свеобухватној нормализацији односа две стране“.
Федерика Могерини ће у Приштини, према саопштењу, разговарати с председницом Косова Атифете Јахјагом, премијером Исом Мустафом, шефом дипломатије Хашимом Тачијем и представницима српске заједнице на Косову и одржати предавање у Националној библиотеци.
У Београду ће се висока представница ЕУ састати с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а одржаће такође говор на Универзитету у Београду.