Muškarci protiv "nemačke majke"

UrsulaDemohrišćani, moćni konzervativci koji vladaju Nemačkom, ne žele da ponovo, posle odlaska kancelara Angele Merkel, za svog vođu imaju ženu.Uticajni muškarci demohrišćanskog bloka “Zehofer, Kauder & Co“ formiraju, naime, kako piše dobro informisani “Bild“, “front“ protiv sadašnje ministar odbrane Ursule fon der Lajen, višene kao naslednice Merkelove, i žele da spreče da ona doše na čelo Nemačke.
Lider onih kojima ne odgovara kurs fon der Lajen, je Horst Zehofer, moćni Bavarc, šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske partije“ Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Merkelove.
“Ne smunjam da će Merkelova nastputi još jednom, 2017. godine,“, rekao je danas magazinu “Špigel“ Zehofer, povodom budućnosti Merkelove u sledećem kancelarskom mandatu i pokazao ogromnu uzdržanost i kritički stav, kada su u pitanju fon der Lajen i njene političke ambicije.
“Ovde važi rečenica: institucija mora naći ličnost, a ne ličnost instituciju “, rekao je Zehofer, koji fon der Lajen, o čijim se kancelarskim i političkim planovima već duže vremena govori, očito, ne vidi kao naslednicu Merkelove.
Zehofer je von der Lajen prebacio da je “otišla predaleko“ kada je reč o inostranim vojnim misijama Bundesvera. “Meni je važno da ministar odbrane o tome prvo interno govori, pre nego što izađe u javnost“, kritikovao je Zehofer, preneli su nemački mediji.
Iz redova Socijaldemokratske partije, koalicionih partnera Merkelove i Zehofera, proteklih dana su se pojavili zahtevi za odlaskom Merkelove posle 2017. godine, a špekulisalo se, takođe, i o tome da bi fon der Lajen mogla da bude njena naslednica.
Fon der Lajen se, međutim, našla i na udaru moćnih muškaraca demohrisćana koji joj prebacuju da ne vlada problemima u Bundesveru, a o njoj i njenom stilu vladanja, možda govori i činjenica da je bilo i onih koji su odbili da sarađuju s njom, premda je to za njih bilo unapređenje.
O prvoj ženi na čelu Ministarstva odbrane se kaže da su njeni samostalni koraci, bez dogovora sa partijskim kolegama, u decembru 2012. godine na partijskom kongresu CDU doveli do toga da je ona sa svega 69 odsto glasova izabrana na zamenika Merkelove. Tada, dan posle glasanja, pričalo se, takođe, prenosi nemačka štampa, da su joj partijske kolege priželjkivale još lošiji rezultat.
Novi ministar odbrane fon der Lajen važi za “unverzalno oružje“ kancelara Merkelove, komentarišu mediji, izbor ove demohrišćanke. Fon der Lajen, poreklom iz porodice političara, koju zbog njenih sedmoro dece zovu i “nemačka majka“, dobila je na popularnosti u svojoj borbi protiv dečje pornografije.
O njoj se, takođe, govorilo i da je imala realne šanse da, umesto bivšeg šefa države Kristijana Vulfa, postane predsednik Nemačke i to, kao prva žena u istoriji države.
Nemački politički nedeljnik “Špigel“ je pre dve – tri godine, međutim, o fon der Lajen pisao i u svetlu “mobinga“. Kao ministar ona se angažuje za slabije, ali je njeni saradnici, pisao je “Špigel“, doživljavaju kao hladnu perfekcionistkinju koja tiraniše. Njen izbor na mesto ministra odbrane, ogromna većina učesnika jedne ankete tablioda “Bild“ nije, međutim, tada podržala.
Šta će reći Nemci u anketama i van anketa, ako fon der Lajen 2017. godine, na novim saveznim izborima bude kancelarski kandidat, ne zna se, ali se zna da je ona u jednom intervjuu tabliodu “Bild“ izbegla jasan odgovor na “kancelarsko“ pitanje, naglašeno skromno govorila i indirektno odbacila takve priče, ukazujući da će kancelar Angela Merkel ostati na toj funkciji u najmanju ruku do 2017. godine.
“Merkel ostaje kancelar najmanje do 2017. godine…to znači da svaka generacija u Nemačkoj ima kancelara….od moje generacije je to Merkelova….“, rekla je fon der Lajen i dodala da Merkelova svoj posao dobro radi.