На данашњи дан ослобођен Богатић

На данашњи дан пре 78 година изведена је прва оружана акција Mачванског партизанског одреда.
У ноћи 6. на 7. август партизани су кренули са Бубање у Глушцима.07.августа 1941год.на пијачни дан у Богатићу напад је извршен на општину тадашњи срез.Богатић је постао прво среско место које је ослобођено у Европи.
Околина Богатића била је насељена још пре почетка наше ере. За време римске владавине у овој области развила су се многа насеља, а изгледа, и на подручју где се налази данашњи Богатић, јер су овде пронађени фрагменти римских цигала и црепова.
Богатић се први пут помиње за време аустријске окупације Србије 1718—1739. године, са 44 породице. Када су Аустријанци 1718. године основали у овој области шабачки дистрикт, који је бројао 75 насељених места, Богатић је међу њима био највеће место. За време првог српског устанка Богатић је био средиште Мачве. Године 1818. имао је 201 кућу. За време кнеза Милоша почела су да се уређују села у Мачви. Тада је и Богатић добио тип ушореног мачванског друмског насеља. Градом је проглашен 1924. године. Становништво Богатића претрпело је велике губитке у балканским ратовима 1912-1913. а нарочито за време Првог светског рата 1914—1918. године. При упаду у Мачву 1914. године аустро-угарски војници вршили су велика зверства у Богатићу и околини. У току народне револуције Богатић с околином био је поприште жестоких борби. Град је неколико пута ослобађана у 1941. години. Средином јула 1941. године на Бубањи, у непосредној близини Богатића, формиран је Мачвански народноослободилачки одред који је 7. августа исте године напао и заузео Богатић. Тог дана био је у Богатићу пазарни дан. Поред сељака и великог броја сељачких кола ушла су у град и троја партизанска сељачка кола натоварена оружјем и муницијом. У исто време су и борци одреда пошли за Богатић, помешани с народом. Кад су стигли на одређено место, борци су се одмах нашли код кола, збацили кукурузовину, испод које је било оружје, и зачас су сви борци одреда били под оружјем. Изненадна појава наоружаних људи усред Богатића запрепастила је жандарме који су се без отпора предали. Богатић је ослобођен, а из затвора су пуштени сви политички затвореници. Одмах је у центру града одржан збор на коме је говорио командант одреда. После збора у одред је добровољно ступило неколико десетина бораца. Ослобођење Богатића представљало је велики политички успех о коме се одмах разнео глас по целој Мачви. Град са околином постао је центар ослобођене територије са које је успешно дејствовао Мачвански партизански одред.
У центру града подигнут је споменик Мики Митровићу и палим борцима у народноослободилачком рату.
У прошлости овај датум се прослављао као дан Општине.