Na pumpi redovi za jeftiniji dizel

Prvog radnog dana posle produženog vikenda zbog praznovanja dana primirja u prvom svetskom ratu u ponedeljak, u Bogatiću je vladala neviđena gužva. Redovi na svakom koraku – u bankama, pošti, upravi za trezor, a najveći na benzinskoj pumpi Naftne industrije Srbije.
Još samo do četvrtka može da se pazari regresirano gorivo, pa su poljoprivrednici duže od sat vremena po kiši čekali svoj red. Gorivo se točilo u kante i burad.
Milica Ulardžić, iz Bogatića sama obradjuje svoje njive. Posle sat vremena čekanja stigla je na red za sipanje goriva koje će, pošto je setvu obavila sačuvati za ziske i prolećne radove u polju.

Setva ozimih žitarica je završena. Ječam i pšenicai su u dobrom stanju i nalaze se u fazi bokorenja. U Direkciji za poljoprivredu još nemaju podatke o zasejanim površinama. Direktor direkcije Dejan Jocković procenjuje da su poljoprivrednici u opštini Bogatić ove jeseni zasejali više ječma i pšenice nego prošle godine. Takvu procenu, prema prometu semenske robe, potvrdjuju vlasnici poljoprivrednih apoteka.
Mitar Živanović, vlasnik Poljoapoteke “Brazda” ističe da je najveći broj ratara za setvu upotrebio deklarisano seme, ali po njegovim rečima ima još onih koji seju pšenicu iz ambara. Od ove loše navike proizvodjači ne odustaju zbog besparice u kojoj se nalaze, a posebno što su u ovogodišnjoj suši ostali i bez očekivanih prihoda od soje i kukuruza.
Podsetimo, po važećoj uredbi poljoprivrednici mogu nabavljati gorivo do 15. novembra, a do 22. novembra podnose zahteve za regresiranje i refakciju plaćene akcize.
Da pojasnimo, nakon kupovine količine goriva koja mu pripada, poljoprivrednim sa popunjenim fiskalnim računima odlazi u Upravu za trezor u i podnosi dva zahteva. Jedan je za regres goriva koje daje Ministarstvo i on iznosi 23 dinara po litru uz popust koji daje ovlašćeni distributer od 15,40 dinara za D2 i jedan i po dinar za evrodizel. Drugi zahtev je iznos refakcije, čiji iznos će biti utvrđen u skladu sa propisima o povraćaju akcize.
Još jedna informacija za poljoprivrednike koji su izgubili aktivan status zbog dospelih, a neizmirenih kredita po Uredbi za podsticanje poljoprivredne proizvodnje putem subvencionisanja dela kamate iz prošle i ove godine.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je donelo odluku da se sva poljoprivredna gazdinstva stavljena u pasivan status do 1. decembra ove godine vrate u aktivan status.
Na osnovu ove odluke poljoprivrednici koji su bili u pasivnom statusu dobiće mogućnost da podnesu zahteve za subvencije.
Nakon 1. decembra 2012. godine poljoprivredna gazdinstva koja ne otplate dospele kredite ili kojima reprogram ne bude odobren, biće vraćena u pasivan status.