NAJAVA OBILNIH PADAVINA

Od 12.05. do 15.05.2019.god. na području Srbije povremeno kiša, pljuskovi i grmljavine.Najviše padavina očekuje se tokom noći nedelja na ponedeljak i u ponedeljak u zapadnim i jugozapadnim delovima zemlje, lokalno i preko 40mm.Mole se građani da zaštite svoju imovinu u nebranjenim područjima.
Sutra i u utorak ukupna kolicina padavina u većini mesta biće od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 l/kv.m.
Sutra jutarnja temperatura od 8 do 15, najviša dnevna od 17 do 22 stepena.
Nedeljko Todorović: Očekivane padavine višestruko manje nego 2014.
Todorović je rekao da će se ciklon iz Italije, koji uslovaljava padavine, proširiti a zapadni Balkan i doneti pet-šest kišnih dana tokom kojih će, prema prognozama RHMZ-a, na istoku i jugoistoku Srbije pasti između 40 i 80 litara po kvadratnom metru, a u centralnoj i zapadnoj Srbiji i Vojvodini između 80 ili 120 litara po kvadratnom metru.
U poređenju sa 2014.godinom, to je višetruko manja količina padavina“, rekao je Todorović i podsetio da je u maju 2014.godine u jugoistočnim delovima zemlje palo 80 litara po kvadratnom metru, dok je u zapadnoj Srbiji palo čak 200 litara po kvadratnom metru.
Kako je objasnio, sa meteorološkog i hidrološkog aspekta situacija je ove godine potpuno drugačija u odnosu na 2014.godinu kada su, podseća Todorović, bili kišni i mart i april i sa lokalnim poplavama.
Ove godine su februar i mart bili sušni, a kiše su počele kiše tek u aprilu“, ukazao je meteorolog.