Najverovatnije se uvode uniforme za đake

Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i kako stvari za sada stoje – uniforme će biti uvedene, kaže za RTS savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, izjavila je savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.“Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i kako stvari za sada stoje, deluje da hoće. Samo ćemo videti u kom modelu i kada“, rekla je Milovanovićeva.
Savetnica ministra je za RTS rekla da se priprema više novih zakona koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri.
„Danas bi trebalo da bude gotova platforma za krovni Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Takođe, danas će biti gotov Nacrt zakona o dulanom obrazovanju, a već je gotov i Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Privodi se kraju i Nacrt zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju“, rekla je Milovanovićeva.
Rekla je da će u drugom polugodištu biti uvedene novine za osnovce, koje će tek biti predstavljene.
„A sledeće školske godine u peti razred osnove škole, ako sve procedure budu ispoštovane, a nadamo se da hoće, ulazi se u novi obrazovni ciklus u kome će deca imati informatiku kao redovan predmet. Takođe, imaće i elemente preduzetničkog vaspitanja i obrazovanja kroz neke druge predmete“, rekla je Milovanovićeva.
Rekla je da će se na drugačiji način tretirati i problem fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, odnosno da će biti ojačana ta komponenta.
„Pojačaće se broj izbornih aktivnosti u školama“, dodala je Milovanovićeva.
IZVOR: RTS