Narko baba Zora iz Sremske Mitrovice

Meštane malog sremačkog sela Veliki Radinci šokirala je vest da je njihova komšinica u laboratoriji u podrumu lepe seoske kuće uzgajala marihuanu.
Policija je prošle nedelje uhapsila Zoru Kok (63) i zaplenila 254 biljke marihuane, ali i 800 grama marihuane spremne za prodaju.
Toj vremešnoj ženi to nije prvi susret sa drogom, pošto je u njenoj kući 2012. godine u policijskoj akciji „Morava“ otkrivena slična laboratorija za uzgoj marihuane. Zbog tog dela je, pričaju komšije, njen suprug Gerit Kok, inače državljanin Holandije koji slabo govori srpski, proveo izvesno vreme u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je odgovornost preuzeo na sebe.
– Ona mu je svaki dan nosila ručak u zatvor i nama rekla kako o tome ništa nije znala. Tada su opremu za drogu policajci odneli kamionom, a sad su uspeli da je spakuju u kombi – kaže jedna komšinica koja nije želela da joj spominjemo ime.
Jedno hapšenje bilo je odličan razlog da niko ne posumnja da se u selu u kome ljudi pretežno seju kukuruz neko bavi i zabranjenom vrstom poljoprivrede. Ipak, alarm u policiji upalio je neuobičajeno visok račun za električnu energiju za jedno domaćinstvo, koji je mesečno, kako saznajemo, iznosio i 400.000 dinara.
Početak policijske akcije prošao je neopaženo kod prvih komšija, a kako priča jedna komšinica, kada se običan automobil parkirao ispred kuće i kada su dva čoveka ušla, mislila je da su kod Zore došli moleri koje je trebala da pozove.
– Ona je uvek kapiju držala otvorenom. Skoro je imala i sahranu, i tu smo radile mi žene iz sela i pomagale. Bila je puna kuća, a niko ništa nije posumnjao, niti se taj miris osetio – kaže ona.
Kako dodaje, nakon što je narko-biznis prvi put otkriven u sremačkom selu, retko ko je pričao sa Zorom, a žene iz sela koje su se sa njom do tada družile meštani su zvali travarke, iako nisu znale da se u komšijskoj kući uzgaja marihuana.- Čula sam da je ona rekla da je to radila jer je muka naterala. Ona je radila u Holandiji i imala je penziju od 500 evra. Kakva je to muka, kad ja preživljavam sa 20.000 dinara – pita se takođe vremešna komšinica.
Zanat izučili u Amsterdamu
Komšije sumnjaju da Zora ovakvu operaciju nije mogla sama da izvede, ali dodaju i da nikoga osim nje u kući nisu viđali, te da su verovali da se istim poslom više neće baviti. Kako kažu, ni suprug joj često nije dolazio iz Holandije.
Supružnici su kuću u selu kupili osamdesetih godina i dolazili leti, a godinama nikome ništa nije bilo sumnjivo. Ipak, komšije ne znaju kojim su se to poslovima supružnici bavili u zemlji poznatoj upravo po marihuani, koja se u Amsterdamu, najvećem gradu Holandije, konzumira legalno.
1486369_1011-radinci-1-3_ff
1486371_1011-radinci-1-2_ff
(Kurir.rs/Blic-M.Stanić)