Navalni osuđen,povučena kandidatura

navalniLider opozicije i kandidat za gradonačelnika Moskve Aleksej Navalni proglašen je krivim zbog krađe i osuđen na pet godina zatvora.Predizborni štab ruskog opozicionara rešio je da povuče kandidaturu Navalnog sa predstojećih izbora za gradonačelnika Moskve.
Lenjinski opštinski sud grada Kirova proglasio je jednog od lidera opozicije Alekseja Navalnog i biznismena Pjotra Oficerova krivim za krađu 10 hiljada kubnih metara drvne građe i nanošenje štete od 16 miliona rubalja fabrici „Kirovles“. „Prema našem ranije usaglašenom rešenju, povlačimo se sa izbora“, izavio je šef predizbornog štaba Leonid Volkov. Predizborni štab je uoči presude saopštio da bi u slučaju ošuđujuće presude bilo nemoguće voditi kampanju. Moskovska izborna komisija ranije je saopštila da kandidaturu opozicionera neće skidati sve dok njegova presuda ne postane pravosnažna, ne pre odluke Apelacionog suda.
Advokati Navalnog rekli su da će se žaliti na presudu koju smatraju politički motivisanom kao i ceo proces protiv jednog od lidera opozcije, prenosi radio Komersant. Prema ruskom zakonu rok za podnošenje žalbe je 10 dana, a rok za odluku 30 dana, što znači da bi do septembra mogla da bude doneta konačna odluka o sudbini opozicionara to jest pre održavanja izbora za gradonačelnika Moskve koji su zakazani za 8. septembar. Ukoliko Aplecioni sud odbije žalbu Navalni, kao osuđeno lice, neće moći da se ikada kandiduje na neku političku funkciju – podseća pisac i član Koordinacionog saveta opozicije Boris Akunin u na svojoj stranici na Fejsbuku. Odluku o žalbi Navalni će sačekati u pritvoru u gradu Kirovu gde je iz sudnice odveden po završetku čitanja presude, prenose ruski mediji iz sudice u Kirovu.