Nećete moći da kačite više šta hoćete: Od Fejsbuka osta samo slika!

Fejsbuk će da nas cenzuriše! Posle usvajanja direktive o zaštiti autorskih prava na internetu u Evropskom parlamentu, na društvenim mrežama ćemo, izgleda, kako stvari stoje, moći da kačimo samo svoje fotografije! Član 13 ove direktive uvodi odgovornost za internet platforme zbog kršenja autorskih prava, što će dovesti do niza mera koje bi to trebalo da spreče, a neki strahuju i od cenzure i ograničavanju slobode interneta.
FILTRIRANJE SADRŽAJA
Suštinski, ovaj član bi trebalo da obezbedi da sve ono što neko negde postavi na mreže ne krši ničija autorska prava. Oko ovoga se povela velika polemika, a kritičari uglas viču da će to ugasiti internet. Među prvima se oglasio „Gugl“, koji je naveo da će reforme prouzrokovati „pravu nesigurnost“ i naneti štetu kreativnim i digitalnim ekonomijama. Međutim, advokat za autorsko pravo Dragan Milić kaže da pomenuti član ne zabranjuje ništa što već nije zabranjeno prethodnim propisima, među kojima je i naš zakon o autorskim i srodnim pravima. Postavljanje tuđih autorskih dela, muzike, fotografija i dosad je bilo zabranjeno.
– Kao što objavljivanje tuđih fotografija u medijima nije dozvoljeno, tako je zabranjeno i postavljati tuđu fotografiju na Fejsbuk, sa ili bez direktive. Čitava oblast zakona uređuje suspenziju autorskih prava, odnosno propisuje u kojim situacijama je dozvoljeno koristiti tuđa autorska dela. Između ostalog, to je i u svrhe ličnog korišćenja, bez javnog objavljivanja. Novina koju donosi direktiva jeste odgovornost velikih platformi za sadržaj koji se na njima objavljuje. One su do sada imale pasivnu ulogu pružaoca usluga svojim korisnicima, koji su sami kreirali naloge i postavljali sadržaj. Sada će i oni biti odgovorni zajedno sa korisnikom ukoliko on krši nečija autorska prava – ističe Milić.
ADVOKAT MILIĆ: Sada će velike platforme zajedno sa korisnikom biti odgovorne ako on krši nečija autorska prava
Kako objašnjava, one će morati da uspostave sistem provere licenci korisnika za sadržaj koji žele da postave i da zatim pomoću najnovijih softverskih rešenja i algoritama proveravaju da li sadržaj koji se postavlja krši nečije autorsko pravo.
UZELAC: Sve se vrti oko para
Ognjen Uzelac, stručnjak za autorska prava u muzičkoj industriji, kaže da će proći dosta vremena dok ova direktiva počne da proizvodi efekte jer je potrebno da je usvoje parlamenti svake države EU, ali i napominje da ona ne koristi zaštiti samih autora.
– Evropski zakonodavci su kroz princip „sigurne luke“ omogućili da razvoj IT industrije bude neometan autorskim pravima, na način na koji to čine sada. Ko smatra da mu je određenim sadržajem povređeno pravo, može zahtevati od platforme uklanjanje sadržaja, ali ona sama nije bila odgovorna za povredu. Sada se to menja, ali ne zbog zaštite prava, već zbog premošćavanja „vrednosnog jaza“. Onlajn distributivne platforme i društvene mreže ostvaruju veliki profit, od kojeg „kopirajt industrije“ žele deo kolača, veći od onog koji sada dobijaju. Zakonodavci su odlučili da se više novca iz tog biznisa prebaci ne direktno autorima i drugim kreativcima već „kreativnim“ industrijama, pre svega muzičkoj, koje počivaju na radu kreativaca – zaključuje Uzelac.
ŠEROVANJE MOŽE
Mnogi su se zainteresovali da li to znači da nećemo moći čak ni da retvitujemo statuse na popularnoj društvenoj mreži Tviter jer bi autor mogao da nas tuži, ali Milić uverava da to nije slučaj.
– Deljenje muzike sa Jutjuba, statusa na Fejsbuku ili retvitovanje nisu zabranjeni jer korisnik koji je objavio nešto sam u podešavanjima reguliše da li će šer biti dozvoljen ili ne. Takođe, deljenjem ostaju vidljivi podaci o izvoru, tako da u ovom slučaju ne bi trebalo da ima povrede prava. Međutim, skidanje sadržaja koji je zaštićeno autorsko delo i njegovo ponovno postavljanje na svoj profil vodi odgovornosti – dodaje advokat.
AUTOR: Jelena JOKANOVIĆ