(Не)извесно поскупљење струје

Struja-uticnica
Струја од априла и неће и не може да поскупи јер повећање није најављено месец дана раније, поручују из Агенције за енергетику. Због, како каже, различитих тумачења у јавности, ресорни министар Александар Антић моли да се не спекулише о датуму и висини повећања цене струје док такву одлуку не донесу надлежни.
Аранжман с ММФ-ом предвиђа поскупљење струје од 1. априла, а министар финансија најављује и акцизе од 50 пара по киловат-сату. Све заједно, повећање од 15 одсто. Међутим, и председник Владе и ресорни министар поручили су прошле седмице да повећања неће бити до краја грејне сезоне, а, према најновијем саопштењу из Владе, оно није ни извесно.
„Председник Владе је више пута нагласио да ће, имајући у виду аранжман с Међународним монетарним фондом с једне стране, а тежак материјални положај грађана с друге стране, одлука о могућем повећању цене тек бити разматрана“, напомиње министар енергетике Александар Антић.
„Да ли ће до повећања цене електричне енергије уопште доћи, у ком проценту и у ком моменту, јавност ће бити благовремено обавештена“, поручује министар.
Из Агенције за енергетику подсећају да повећање цене струје стопира и Закон о енергетици, јер грађани о промени цена свих енергената морају бити обавештени 30 дана унапред.
Из Агенције кажу да им ЕПС још није упутио предлог за поскупљење струје. „Када упуте захтев, поступак давања сагласности не мора дуго да траје, јер наше регулаторно тело редовно прати и анализира ситуацију и техничке и економске податке, наводе у Агенцији за енергетику.
Претходно поскупљење струје за домаћинства од 10,9 одсто било је пре годину и по.