Nikolić predlaže Vučića za mandatara posle 17. aprila

a11
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće, nakon konstituisanja Skupštine Srbije, sa predstavnicima stranaka i potom predložiti mandatara za sastav nove vlade, a to će biti lider SNS Aleksandar Vučić, izjavila je danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak Stanković.
„Sada se čeka da se održi konstitutivna sednica skupštine u novom sazivu, a zatim će predsednik razgovarati sa predstavnicima stranaka i potom predložiti mandatara, koji će biti Aleksandar Vučić“, rekla je Pak Stanković Tanjugu nakon što je danas Vučić najavio da će Skupština biti konstituisana 16. ili 17. aprila.
Ona je podsetila da je, prema Zakonu o vladi, predsednik Republike dužan da na konsultacije o formiraju vlade pozove sve predstavnike poslaničkih grupa, počevši od najveće, pošto se konstituiše skupština, i onaj ko ga uveri da ima većinu – dobija mandat za sastav vlade.
SNS je, inače, na izborima osvojila 158 od ukupno 250 poslaničkih mandata, te ima natpolovičnu većinu u budućem parlamentu.
Dakle, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.
Kandidat za predsednika vlade zatim skupštini iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i o izboru predsednika i članova vlade.
Zakon o vladi kaže da je vlada izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri meseca.
Ukoliko se to ne dogodi, Ustav je propisao da će biti raspuštena i da će biti održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.
Lider naprednjaka i budući premijer najavio je danas da će Vlada Srbije biti formirana 24. ili 25. aprila.