NOĆ MUZEJA U ŠAPCU

14. Noć muzeja održaće se 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, kada će posetioci biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.
U okviru evropske Noći muzeja, kojom se završava manifestacija „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, u subotu, 20. maja, na 13 lokacija u Šapcu, za posetioce će biti priređeni najrazličitiji programi. Tradicija Noći muzeja u Šapcu datira od 2007. godine, a brojni sadržaji privlače hiljade građana da u njima aktivno učestvuju. Organizatori su Grad Šabac i Narodni muzej Šabac.
-Noć muzeja je posebna, jer je to noć kulture u našem gradu. Pored gradskih ustanova kulture, učestvovaće i obrazovne institucije u našem gradu. Pridružila su se i udruženja građana i neformalne grupe, koje će Šapčanima predstaviti veoma interesantne sadržaje-istakao je Igor Marsenić kustos u Narodnom muzeju.
Prve Noći muzeja održane su u Berlinu 1997. godine, preko prve u Srbiji 2003. godine, do prve u Šapcu 2007. godine, od kada je Grad Šabac zajedno sa svojim ustanovima, nevladinim sektorom, pojedincima i drugim udruženjima u kulturi aktivni učesnik svih Noći muzeja.
Prethodnih godina Šabac je često pominjan kao grad koji u Srbiji, s obzirom na veličinu i broj institucija kulture, prednjači ne samo po broju lokacija, nego i po kvalitetu sadržaja, što služi na ponos.