Nova hapšenja u aferi "Azotara"

AzotaraPripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije privode 10 osoba osumnjičenih za zloupotrebe prilikom prodaje đubriva „Azotare“ Pančevo.Prema saznanjima B92 do sada je privedeno devet, a u toku je privodjenje i desete osobe.U pitanju su uglavnom vlasnici ili ovlašćena lica firmi i preduzeća koja nisu imala pravo na regresirano mineralno đubrivo. Sumnja se da je tim firmama isporučeno gotovo 17 hiljada tona robe, pri čemu je država oštećena za više od 141 milion dinara.
Takođe, privedeni se sumnjiče i da su uzeli četiri hiljade tona neregresiranog đubriva koje nisu platili, tako da je „Azotara“ u tom poslu oštećena za gotovo 206 miliona dinara. Kako se očekuje, Tužilaštvo za organizovani kriminal trebalo bi da se oglasi kada svi osumnjičeni budu privedeni.
Podsetimo, do sada je zbog malverzacija prilikom prodaje đubriva u pančevačkoj „Azotari“ u više navrata uhapšeno više desetina lica, među kojima su i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin i vlasnik konsultantske kuće „Ces Mekon“ Zvonimir Nikezić. Svima koji su privedeni određena je mera zadržavanja i oni se nalaze u pritovoru.
Insajder više od godine istražuje sporne privatizacije, pa i prodaju, a zatim i raskid ugovora o prodaji HIP Azotara Pančevo. Emisija o Azotari trebalo je da bude emitovana u okviru serijala pripremanog za 2013. godinu, ali je zbog svih dešavanja oko Azotare i hapšenja, emitovana vanredna emisija.
Izneti su svi dokazi do kojih je došao Insajder, a koji ukazuju na to da je spisak odgovornih za loše stanje u Azotari, prema istraživanju Insajdera, mnogo duži od liste uhapšenih.
Nadležne institucije su do sada vodile istrage o privatizaciji Azotare i trgovini đubrivom. Ipak, prema istraživanju Insajdera, „Azotara“ je štetu pretrpela i zbog odluke države da ta fabrika đubriva počne da se bavi trgovinom pšenicom.