Nova pravila za tehnički pregled automobila, stroža i skuplja provera

Od sutra počinje tehnički pregled vozila po novim, strožim pravilima, a koštaće od dve do tri hiljade dinara. Uz to, moraće i da se zakaže. Zbog toga su već danima na linijama za tehnički pregled velike gužve.
Glavna novina na tehničkom od sutra je slikanje automobila. Ne možete na liniju tehničkog pregleda doći sa prljavim vozilom. Svaka veća korozija biće evidentirana, a tamo gde je to vidljivo i nebezbedno, takva vozila neće biti registrovana.Tehnički pregled po novom pravilniku biće znatno rigorozniji i trajaće pola sata za putničke automobile, tokom kojih će kontrolori morati da naprave pet fotografija vozila (prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomer).Takođe, na svakoj slici moraju postojati datum i vreme i biti čitljive registarske oznake vozila, dok se na jednoj mora videti i kontrolor koji je uradio pregled.
Osiguranja više ne mogu da uz polisu poklanjaju tehnički pregled. Kontolisaće se i izduvni gasovi ali u naredne tri godine neće biti isključivanja iz saobraćaja jer je to prelazni period.
Manojlović kaže da će izduvni gasovi naredne tri godine biti kontrolisani.
„Kontrolisaće se stepen izduvnih gasova, da li imate opremu, katalizatore, dpf filete ali neće biti eliminišući faktor za tehnički pregled. Naredne tri godine koliko god da se izmere gasovi prolazićete tehničke preglede“, istakao je Manojlović.
Svi uređaji na automobilu od brisača do retrovizora moraju biti u funkciji. Razbijeno staklo šoferšajbne može biti razlog zašto će vas vratiti sa tehničkog na zamenu.
Neće se tolerisati ni razne prepavke vozila koje su van standrada. Vozilo ne sme biti u više boja, svi delovi moraju biti u boji karoserije.
U Srbiji ima oko tri hljade linija tehničkih pregleda i, kako kažu nadležni, oni su dovoljni da zadovolje sve potrebe za registracijom.
Ko od četvrtka registruje automobil bez tehničkog pregleda rizikuje da završi u zatvoru, i to od tri meseca do pet godina, kolika je kazna za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave. Zatvorska kazna preti i vlasniku vozila, kao i vlasniku tehničkog pregleda.
Ovo je možda i najdrastičnija novina Pravilnika o tehničkom pregledu vozila koju za „Blic“ otkriva načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.
„Građani moraju da znaju da registraciona nalepnica više ne može da se produži ako se ne izvrši tehnički pregled vozila. Zbog toga ne treba da nasedaju na priče raznih agencija za registraciju vozila o dobijanju isprave bez tehničkog pregleda. Ako pokušaju da izvrše registraciju bez tehničkog pregleda, bilo sami ili preko neke agencije, saslušavaćemo ih u krivičnom postupku kao učesnike ili saučesnike krivičnog dela falsifikovanja isprava“, naglašava Arsov.
Cena pregleda od 2.200 do 4.000 dinara
„Predložili smo da cena pregleda bude jedinstvena ka kupcu bez obzira na to da li je neki tehnički pregled u sistemu pdv-a ili ne. Naš je predlog, a to zavisi od ministarstva finansija, jeste da najniža cena bude 2.200 dinara, a najviše oko 4.000 dinara za putnička vozila. U tu cenu je uračunat i deo Agencije za bezbednost saobraćaja za izgradnju informacionog sistema. Cena će, naravno, zavisiti i od lokacije tehničkog pregleda“, kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.
Arsov savetuje građane da obave tehnički pregled u roku od mesec dana pre isteka registracione nalepnice.
„Mnogi smatraju da će, ako dođu na tehnički pregled pre isteka registracije, izgubiti dane prethodne registracione nalepnice, a to nije tačno. Ukoliko izvrše tehnički pregled 30 dana pre isteka registracije i prođu kontrolu, dobijaju novu registracionu nalepnicu sa istim datumom isteka kao za prethodnu ispravu. Samo što će im, naravno, ta nalepnica važiti do tog datuma sledeće godine“, savetuje Arsov i dodaje da bi građani trebalo prvo da odu kod automehaničara pa da zakažu tehnički pregled.
„Ako, na primer, dođemo u 12.15 na tehnički pregled koji je počeo da radi u osam ujutru, tačno ćemo videti po zapisniku koliko je vozila pregledao i da li je poštovao tu odredbu od pola sata trajanja pregleda“, ističe Arsov.
Novina je da će nakon izvršenog pregleda svaki vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti. U tom slučaju, tehnički pregled daje rok od tri dana vlasniku vozila da uradi sve popravke i odlučuje da li će vlasnik da plati dva puta pregled u tom roku ili ne. Ako je nezadovoljan pregledom, vlasnik vozila može da ode na neku drugu liniju tehničkog pregleda.
Neispravnosti koje se neće tolerisati
• neispravni uređaj za zaustavljanje
• neispravni uređaj za upravljanje
• dubinska korozija
• oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama
• neispravni svetlosno-signalni uređaji
• oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka
Arsov ističe da će u prva dva meseca primene novog pravilnika saobraćajna policija poslati sve svoje inspektore, a ima ih više od 100, na linije tehničkog pregleda kako bi otklonili sve nejasnoće i radnicima i građanima. Posle perioda prilagođavanja, saobraćajna policija započeće rigoroznu kontrolu.
„Bićemo posebno rigorozni kada se overi ispravnost za tehnički neispravna vozila, i to kako prema vlasnicima automobila, tako i prema onima koji su radili tehnički pregled. Nećemo tolerisati neispravan uređaj za zaustavljanje ili upravljanje, oštećene pneumatike, pneumatike kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, dubinsku koroziju, neispravne svetlosno-signalne uređaje, oštećenu ili nečitljivu identifikacionu oznaku“, naglašava Arsov i dodaje da će policija vršiti provere na osnovu izveštaja tehničkog pregleda.
„Ako je na jednom pregledu vozilo imalo neispravnosti koje ne mogu brzo i lako da se poprave, a drugi tehnički kaže da je vozilo ispravno, a pritom prvi pregled ima i foto-dokumentaciju o neispravnostima, i mi vidimo da je vozilo i dalje u takvom stanju, ovom drugom tehničkom pregledu nema pomoći“, tvrdi Arsov.
U tom slučaju policija će oduzeti ovlašćenje vlasniku tehničkog pregleda i podneti prekršajnu prijavu.
„Kazna je od 60.000 do 800.000 dinara za vlasnike tehničkog i 20.000 do 40.000 za radnike. Za vlasnike neispravnog vozila, ako ih zaustavimo u saobraćaju, kazna je od 5.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od tehničke neispravnosti“, ističe Arsov.
IZVOR:RTS, Kurir,Blic