Објављен тендер за Железару Смедерево

Zelezara Smederevo
Агенција за приватизацију објавила је јавни позив за избор стратешког партнера за докапитализацију Железаре Смедерево куповином удела од 80,01 одсто тог предузећа, док ће Република Србија задржати власништво остатка капитала.
Према подацима из тендера вредност новчаног капитала Железаре је 16,7 милијарди динара, док је неновчани капитал око 2,7 милијарди динара, преноси Бета.
Право учешћа на тендеру имају инвеститори чији је годишњи приход у последње три године појединачно био најмање 300 милиона долара, прерачунато у валути земље у којој послује.
Обавеза купца биће да до краја 2016. године покрене производњу у високој пећи два у Железари која ће радити са најмање 50 одсто капацитета, а да истовремено одржава пуну производњу високе пећи један.
Рок за подношење пријава је 5. јануар 2015. године, а приватизациона документација заинтересованим купцима је доступна од 9. децембра.
Захтев за откуп документације треба да буде достављен Агенцији до 22. децембра.
Влада је на јучерашњој седници одлучила да покрене поступак приватизације Железаре Смедерево, моделом стратешког партнерства путем докапитализације и методом јавног прикупљања понуда.
Одлучено је и да државни повериоци отпишу дуг Железари, са стањем на дан 31. децембар 2013. године, под условом успешног окончања докапитализације.
Формирана је комисија за спровођење модела стратешког партнерства и утврђени квалификациони услови и критеријуми за рангирања понуда.
Накнада за откуп приватизационе документације износиће 10.000 евра, а заинтересовани понуђачи су дужни да на име озбиљности понуде уплате депозит од 100.000 евра.
Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је да је стигло десет пријава инвеститора за приватизацију Железаре Смедерево, а најозбиљнији купац Железаре је амерички „Есмарк“.
Влада Србије је власник Железаре од фебруара 2012. када ју је за један долар купила од америчког Ју-Ес-Стила који се повукао због губитака.
Први тендер за продају Железаре расписан је априла 2012. године, а руски „Уралвагонзавод“ се једини јавио на позив, али није доставио обавезујућу понуду.
Вредност производње Железаре Смедерево је око 340 милиона евра, а с пуним капацитетом достигла би 1,5 милијарди евра.
Држава Железари месечно даје 8,5 до 10 милиона евра, али то предузеће банкама дугује 260 милиона евра, добављачима 120 милиона и за сировине још 145 милиона евра.