Од 2017. додатних шест месеци за одлазак у пензију

Жене са навршеном 61 годином живота и најмање 15 година стажа до 31. децембра могу да поднесу захтев за пензију, а ако то не ураде – чекаће додатних шест месеци, кажу у Фонду ПИО.
Када је реч о превременом пензионисању, Јелица Тимотијевић из Фонда ПИО је рекла да је у 2016. години услов за превремену пензију за жене 37 година стажа осигурања и најмање 55 година живота.
„Могу да поднесу захтев до 31. децембра ове године и да остваре право на превремену старосну пензију“, рекла је Тимотијевићева за РТС.
Додаје да је тај услов за мушкарце 55 година и осам месеци живота и најмање 40 година стажа осигурања.
„Од 1. јануара се мењају се услови и подиже граница за преверемену старосну пензију и за жене и мушкарце, тако да најкасније 31. децембра треба да поднесу захтев за пензију, одосно да најкасније 30. децембра прекину радни однос“, навела је Тимотијевић.
Навела је да се 2024. изједначавају услови за жене и мушкарце за превремену старосну пензију.
Код жена би се те године дошло до услова – 40 година стажа осигурања и најмање 60 година живота за превремену старосну пензију, као и за мушкарце.
„За жене је следеће године услов 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци осигурања, а за мушкарце 56 година и четири месеца живота и 40 година стажа осигурања“, рекла је Тимотијевићева.
Додаје да је умањење пензије 0,34 одсто по сваком месецу за који се раније оде у пензију, али то умањење може да буде за највише пет година, што је укупан износ од 20,4 одсто.
Томотијевићева је рекла да је умањење трајно.
Према њеним речима, годишње у просеку у Фонд ПИО стигне око 560.000 захтева, од чега се око 93 одсто реши у законском року од два месеца.