OD DRŽAVE STIŽE JOŠ PO 200 EVRA ZA FISKALIZACIJU

BEOGRAD – Privrednici od 15. oktobra do kraja januara sledeće godine će moći da se prijave za pomoć države kako bi nabavili nove uređaje neophodne za nov model fiskalizacije.

Po prodajnom mestu i po uređaju će dobiti po 100 evra od države. Poreski obveznik će tako moći da računa na po 200 evra državne subvencije, a iznos se množi sa brojem prodajnih mesta.

Ovo je ministar finansija Siniša Mali najavio privrednicima okupljenim u Privrednoj komori Srbije.

– Na zahtev privrede rešili smo da omogućimo prelazni period za prelazak na e-fiskalizaciju – rekao je Mali. – On će trajati od 1. novembra do 30. aprila. Država je odvojila šest milijardi dinara za subvencije.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је учествовао на скупу поводом представљања новог модела фискализације и поручио произвођачима хардверских и софтверских решења да је процес у потпуности отворен и да сви имају једнаке шансе да понуде своја техничка решења. Министар је том приликом, у тестном окружењу издао и први фискални рачун у новом систему фискализације

Обраћајући се произвођачима, Мали је истакао да је садашњи систем фискализације уведен пре више од 15 година, али да је технологија која се у тој области може применити знатно напредовала, те да од њих очекује нова решења.

„Биће вам представљено једно решење на којем ћете моћи да радите, како бисте што пре изаши са новим уређајима и софтверским решењима, којима треба да помогнете нашој привреди. То је важно да бисмо испунили дефинисано, а то је да примена нове фискализације почне од 1. јануара следеће године“, рекао је он.

Мали је објаснио да је важно да се иде у корак са временом, односно да се модернизује ова област.

„Ово је потпуно нови систем који подразумева да се у реалном времену сви подаци са фискалних каса сливају у Пореску управу. То ће омогућити бољу контролу, али и унапредити борбу против сиве економије и борбу за наплату пореза“, рекао је он.

Примена Закона о фискализацији за привреду неће представљати додатни трошак, јер је држава буџетом за ову годину определила три милијарде динара за субвенције привредницима за набавку фискалних каса.

Министар је подсетио да уз Закон о фискализацији, Закон о електронском фактурисању представља део структурних реформи које ће значајно утицати на побољшање пословног амбијента у Републици Србији.

„Увођење е-фактура је важан корак ка подизању конкурентности наше привреде. То је још једна иницијатива коју смо започели, а пре месец дана представили смо и тај нови систем. Са увођењем е-фактура крећемо 2022. године, а предвиђено је да е-фактуре користе сва предузећа која су у обавези ПДВ-а, без обзира да ли раде у јавном или приватном сектору“, рекао је министар.

Он је поручио да од произвођача очекује да у наредном периоду открију евентуалне недостатке система, како би што пре били исправљени и напоменуо да је до почетка примене остало још шест месеци.

Произвођачима хардверских и софтверских решења, поред министра Малог, обратила се и директорка Пореске управе Драгана Марковић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и имплеметатор пројекта, директор Телекома Србија Владимир Лучић, а потом им је представљено техничко решење за фискалне касе. 

Драгана Марковић је истакла да је пројекат нове фискализације заправо наставак програма трансформације и дигитализације који је започет. 

„Као што знате, Пореска управа је у претходном периоду дигитализовала све пореске пријаве, упите стања, уверења и многе друге обрасце. Пројекат је у складу са опредељењима и активностима Владе Републике Србије на пољу дигитализације читаве државне управе. У наредном периоду, Пореска управа ће заједно са Министарством финансија учинит и све да се нови модел фискализације имплементира у за то предвиђеним роковима“, рекла је она и позвала произвођаче да осмисле решења и да се пријаве за добијање одобрења за употребу електронског фискалног уређаја, који је усклађен са новим нормативним актима и прописима. 

Марко Чадеж је навео да нова фискализација привреди омогућава уштеде, а помаже и у развијању нових пословних модела. 

„Ово је велики корак у борби за конкурентност српске привреде. Пред нама је велики посао, који подразумева да овај систем, са свим врлинама и вредностима које доноси, али и са што мање дилема и проблема, успоставимо у законом предвиђеном року. Посебно је задовољство што је у процес увођења ове значајне новине укључена и привреда“, рекао је Чадеж.