Од октобра отклањање последица суше

Министар Недимовић најавио да ће у наредним недељама бити понуђен концепт помоћи пољопривредицима за отклањање последица суше.
„Имамо два сета мера, опште и циљане. Опште мере ће се односити на све пољопривреднике а друге циљане мере које ће министарстви по први пут користити спрам појединих врста пољопривредне производње које су највише угрожене да небисмо опет дошли у ситуацију да дајемо свима све и онима којима су остварили добре приносе“, објашњава министар пољопривреде и додаје да ће се са мерама кренути у првим данима октобра.
Бранислав Недимовић рекао је цу начињени максимални напори у циљу отклањања свих блокирајућих фактора, због чега очекује да се до краја године распише и први позив за средства из ИПАРД фондова.
У новембру ћемо имати инспекцију. Ми смо урадили све што смо морали. Очекујемо позитивну оцену и први позив за ИПАРД у првој недељи децембра“, наводи Недимовић.
Говорећи о суши и мерама које ће држава предузети, министар истиче да има довољно хране за домаће потребе.
„Имамо реалан проблем са сојом коју ћемо морати и да увозимо јер нема довољно квалитетне соје за домаће потребе, што се тиче кукуруза имамо га довољно како за домаће потребе тако и за извоз. Што се тиче ратарских, воћарских и повратарских култура, имамо их апсолутно у довољним количинама не само за наше тржиште већ и за извоз и нема неке велике бојазни“, објашњава Недимовић.
Истиче да ће држава помоћи али и да пољопривредни произвођачи треба да буду свесни да пољопривреда има своје изазове и ризике.
„Држава нема толики капацитет, не може увек кад се деси нешто негативно да држава буде та која ће да компезује штету. Морамо да будемо свесни да је пољопривреда има своје изазове и ризике којих морају сви пољопривредни произвођачи да буду свесни током своје производње“, објашњава министар.
Истиче да нема страха од поремећаја цена на тржишту и драстичних поскупљења