OD SADA TEST NA KORONU I KOD PRIVATNIKA: Cene su PAPRENE!

U Srbiji je testiranje na korona virus može obaviti i u 27 privatnih klinika, ali su cene dosta više nego u kovid ambulantama i domovima zdravlja!
U pojedinim privatnim laboratorijama serološki testovi na virus korona skuplji su i do četiri puta nego u državnim, pišu danas Večernje novosti.
Dozvolu za serološka ispitivanja na korona virus dobilo je 27 privatnih laboratorija, rečeno je za taj list u Ministarstvu zdravlja.
Kada je u svim kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje od 1. jula omogućena ta vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.
Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji je naplaćuje 3.000 dinara i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije.
Privatnici, međutim, samostalno određuju cenu serološkog testa.
Tako je u jednoj od najvećih beogradskih privatnih zdravstvenih ustanova serološki test 3.900 dinara, a visoku cenu oni su objasnili time da rade antigensko testiranje.
U drugoj, takođe, velikoj beogradskoj privatnoj klinici serološki test je još skuplji i košta 4.500 dinara i oni rade test na oba antigena, na IgG koji pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom i ima imunitet, i IgM antitela čije prisustvo u krvi ukazuje na aktivnu infekciju.
Mondo.rs/Novosti