Oдата пошта жртвама Холокауста

Staro-sajmiste
Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом Сајмишту на Новом Београду.
Председник Србије Томислав Николић поручио је на комеморативној церемонији одавања почасти поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да је Холокауст најсрамнија и најгнуснија појава у целокупној људској историји и да Србија никада неће заборавити злочине над својим и пријатељским јеврејским народом.
Председник, који је уз војне и државне почасти положио венац на Старом сајмишту подсетио је окупљене да се ове године обележава један значајан заједнички јубилеј – 70 година од победе над фашизмом.
„Пре 70 година срушене су жичане ограде логора за уништење једног народа. Иза зидова су били људи који су, да би преживели, зид изградили у себи, људи који више нису веровали да је живот могућ, да је слобода могућа. Седамдесет година траје напор да се открије истина о страдању у Холокаусту и да се што више људи упозна истину. Да ли ће истина остати у памћењу будућих поколења, зависи од напора сваког од нас“, рекао је Николић.
Зато је, подвукао је председник, инсистирање на обележавању јубилеја победе над фашизмом данас значајније него икад.
Председник је подсетио и да је пре Другог светског рата само у Србији живело око 35.000 Јевреја, да су за време окупације пролазили кроз дискриминацију, обесправљење и пљачке до крајњег циља – масовног уништења.
Тако је, додао је Николић, на територији целе Краљевине Југославије убијено више од 67.000 Јевреја и 650.000 Срба.
Истакао је и да се, нажалост, данас поново могу чути забрињавајуће пароле великог броја ултрадесничара: „Немачка Немцима, хоћемо историју без претеривања немачке кривице за ратове“, и захтеви за равномерну поделу одговорности за узроке и последице ратова.
„Велика је и посвећена слободи данашња пријатељска Немачка. Ослонац Европске Уније, удружена са целим светом у борби за свет праведних и једнаких. Зато се бори да не васкрсну идеје које су претиле да сломе човечанство отпочињањем Другог светског рата“, указао је Николић.
Председник каже и да данашња Србија, која је страдала у два рата, а у којој живе бројни „пријатељи припадници јеврејског народа, народа чија је крв помешана са српском натопила ову земљу, неће учествовати у безумним разарањима, ни по коју цену“.
„Учинићемо све, да не постанемо колатерална штета у остваривању било чијих интереса“, истакао је Николић.
Он је нагласио и да нас грађански немири широм Европе, све већи број екстремистичких покрета као и сукоб у Украјини, опомињу да се сетимо страдања српског, јеврејског, ромског и других народа током Другог светског рата.
Једно је сигурно, додаје, и поручује да ако смо људска бића, не смемо да дозволимо да време замагли истину и промени однос према овом светском злу.
„Да умањујући бројке и мењајући фактографију, гурајући туђу патњу у најзабаченије делове нашег срца, заборавимо да су то били људи који су имали име, лице и животе“, рекао је Николић.
Србија, поручује Николић, истиче приврженост Изјави Међународне алијансе за сећање на холокауст из децембра прошле године.