Odbačene optužbe protiv Sarkozija

SarkoziU Francuskoj su odbačene optužbe protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija vezane za finansiranje predsedničke kampanje 2007.Odluka da se odbace optužbe protiv Sarkozija mogla bi da otvoriti put za bivšeg francuskog predsednika da se ponovo „na velika vrata“ vrati u politiku na narednim predsedničkim izborima 2017. godine, javila je agencija AFP.
Sarkozi je optužen u martu ove godine za „zloupotrebu slabosti“ najbogatije žena Francuske, naslednice imperije „Loeral (L`Oreal) Lilijan Betenkur koja je uputila Sarkoziju pozamašnju donaciju tokom predsedničke kampanje, mada je ona, navodno, bila „previše slaba da zna šta radi“.
Sudski proces je pokrenut posle poraza Sarkozija na predsedničkim izborima u Francuskoj, a pošto je obelodanjeno da Betenkur pati od demencije još od 2006. godine.
Sarkozija politička karijera mogla da bude dovedene u pitanje da je bio osudjen za „zloupotrebu slabosti“ i navodnu eksploataciju „mentalne krhkost najbogatije žene Francuske“, što je Sarkozi, od početka sudskog procesa, poricao.