Opljačkao "Vinograde" pa našao utočište kod Tome Nikolića

439706_pavle-basic-foto-pavlebasic-com1_kf
Bivši predsednik UO “Vršačkih vinograda” Pavle Bašić je posle pljačkaške privatizacije našao utočište u kabinetu predsednika Republike.
To tvrde akcionari i sindikalci kompanije. Sindikat “Nezavisnost” uputio je otvoreno pismo premijeru Aleksandru Vučiću povodom prve privatizacije “Vršačkih vinograda” (2006), koja je, kao i ova druga (2013. godine), po njima, bila pljačkaška.
U pismu se između ostalog navodi i da nije prikladno da Bašić, osumnjičen za mnoga krivična dela u “Vinogradima”, već dugo radi u kabinetu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Podsećaju i da su u prvoj privatizaciji kupci bili i Šarićevi saradnici.- Vučiću smo se pismom obratili pre mesec dana, a kako nije bilo odgovora, rešili smo da istupimo u javnost. Pismo, ali i kompletnu dokumentaciju poslali smo i institucijama EU u Briselu, zbog obe pljačkaške privatizacije “Vršačkih vinograda” – kaže Jon Popov, predsednik sindikata “Nezavisnost”.
On tvrdi da su državni činovnici 2006. godine prodali u bescenje kompaniju, i to saradnicima narko-bosa Darka Šarića.- Prvi na listi Zoran Ćopić, potpisnik kupoprodajnog ugovora u toj pljački, osuđivan je zbog pranja para za Šarića. Vlasnici su bili i braća Rodić, Bogdan i Milan, a Bašić je bio predsednik UO u našoj kompaniji kada su učinjena teška krivična dela – objašnjava Popov.
Sindikalci “Vršačkih vinograda” poraženi su činjenicom da je Bašić, koga smatraju odgovornim za propadanje firme, savetnik predsednika Srbije.
– Nije prikladno da osumnjičeni za mnoga krivična dela u našoj kompaniji već dugo radi u kabinetu predsednika Tomislava Nikolića – misli Popov.
Sindikalci se Vučiću žale i na rad državnih organa, jer se, tvrde, ceo slučaj vodi presporo i traljavo. Od Vučića traže da primi na razgovor ne više od troje ljudi iz sindikata “Nezavisnost” i iz Udruženja akcionara, a tom prilikom bi predali i kompletnu dokumentaciju koju su godinama skupljali.
– Imamo dokumentaciju o kriminalnim radnjama u “Vršačkim vinogradima” od 2005. pa do 2013. godine. Reč je i o bivšim vlasnicima, ali i o državnim činovnicima – kaže Popov.