Ovako je bilo na prvoj Biciklijadi u Šapcu

Pored Šapčana na Biciklijadu su pristigli i zaljubljenici u ovaj sport iz Loznice, Bogatića, Sremske Mitrovice, Rume, Golubinaca i Beograda, koji su da bi stigli na mesto okupljanja prevezli između 30 i 100 kilometara. Pridružili su nam se i bračni par iz Holandije, Srpkinja i Indonežanin, koji su u poseti prijateljima u Šapcu.
Indonežanin Franss Erold Stalder je sa 76 godina starosti bio i najstariji učesnik, a najmlađi učesnik koji je samostalno prevezao stazu je bila sedmogodišnja Suzana Kojić iz Šapca.
Pokret za Šabac Zeleni Srbije i Udruženje Evropski centar za ekologiju uz podršku Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja grada Šapca organizovali su 24. jula 2016. godine prvu Zelenu off-road biciklijadu u Šapcu. Pozvali smo građane da zajedničkim snagama pošaljemo poruku da je savremenom čoveku potreban povratak prirodi, da stimulišemo biciklizam kao jeftiniji, zdraviji i ekološki prihvatljiviji način prevoza i da postavimo temelje za budući razvoj biciklističkog turizma na ovim prostorima.
Okupljanje učesnika na Starom gradu je počelo oko 10 časova. Već tu se videlo koliko pozitivne energije biciklisti nose sa sobom. Pored Šapčana na Biciklijadu su pristigli i zaljubljenici u ovaj sport iz Loznice, Bogatića, Sremske Mitrovice, Rume, Golubinaca i Beograda, koji su da bi stigli na mesto okupljanja prevezli između 30 i 100 kilometara. Pridružili su nam se i bračni par iz Holandije, Srpkinja i Indonežanin, koji su u poseti prijateljima u Šapcu. Indonežanin Franss Erold Stalder je sa 76 godina starosti bio i najstariji učesnik, a najmlađi učesnik koji je samostalno prevezao stazu je bila sedmogodišnja Suzana Kojić iz Šapca.
Posle registracije učesnika, podele majica i zajedničkog fotografisanja Biciklijada je počela oko 11 časova. Ukupno 100 učesnika svojim dvotočkašima je vozilo od Starog grada pored kvantaške pijace i silosa prema železničkom mostu i dalje nasipom pored vikend naselja na obali Save do mesta ulivanja Kočinog kanala u Savu. Tu smo sišli sa nasipa i uzvodno pratili tok Kočinog kanala. Prešli smo preko puta za Drenovac, prošli kroz naselje Travnice, vozili do puta koji povezuje Tabanović i put za Drenovac i onda drugom stranom Kočinog kanala do Šljunkare. Dužina staze je bila oko 12 kilometara. Povratak sa Šljunkare je vodio kroz naselje Travnice i preko nasipa do Starog grada stazom dužine oko 8 kilometara. Kompletnu trasu sa nama su prešli i servisno i prateće vozilo, a na usluzi nam je bila i patrola saobraćajne policije.
Na tabanovačkoj Šljunkari učesnici su bili u prilici da u prijatnom ambijentu povrate snagu i nastave druženje. Za učesnike je bila obezbeđena pijaća voda i zajednički ručak. Mogućnost kupanja u izuzetno čistoj vodi iskoristio je veliki broj učesnika, a bilo je moguće uživati i u ponudi dva mini-restorana. Gosti iz drugih gradova su bili oduševljeni potencijalima kojima raspolaže ovaj lokalitet.
Zelena biciklijada će prerasti u tradicionalan događaj koji će stalno nuditi nove mogućnosti i nova uzbuđenja.