Partokratija na delu:Iz budžeta skoro četvrtina novca se troši na zarade

U opštini Bogatić je sve više nezaposlenih.
Isotvremeno, od 1636 zaposlenih na području opštine Bogatić, skoro polovini poslodavac je država. U državnoj upravi, obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj delatnosti platu prima 787 radnika.
Najsigurnije su plate sa “državnih jasala”, za koje je ulaznica već godinama isključivo partijska knjižica stranke na vlasti. U ovoj godini 190 zaposlenih prima platu iz budžeta. Uz ranije zaposlene, već u prva dva meseca ove godine primljeni su novi radnici.
Iz opštinskog budžeta u ovoj godini za zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji, preduzećima i ustanovama čiji je opštine osnivač potrošiće se čak 135 miliona dinara, odnosno četvrtina budžeta.
Uz neracionalno zapošljavanje, tipičan primer osnivanja partijske firme je turistička organizacija, koja je svojevremeno osnovana da bi se zaposlili “stručnjaci” iz G 17 plus.
U ovoj godini oni će za plate potrošiti 2,7 miliona dinara. U Narodnoj biblioteci “Janko Veselinović” broj zaposlenih se uvećao na osam tako što su stranke na vlasti zapošljavale nove radnike. Da bi svi mogli da (pre)sede radno vreme, ova ustanova sada radi u dve smene, a godišnje za plate potroši 6 miliona dinara.
Biblioteka i Turistička organizacija su najdrastičniji primeri arčenja narodnih para, ali nisu jedini. Ništa manje za osudu je popunjavanje sva tri mesta pomoćnika predsednika opštine. Vrhunac bahatosti u nekontrolisanom trošenju je uspostavljanje funkcije savetnika predsednika, što je, verovatno, jedinstven slučaj u celoj državi. Koliki je doprinos ovih “stručnjaka” malo je teže analizirati.
Dok u opštinskoj kasi ima, bolje rečeno mora da ima para za plate radnika koji su sa partijskom knjižicom zauzeli radna mesta, za završetak kanalizacije ili sportske sale, kažu – novca nema. Vlast, naravno, neće sama sebi odgovarati na pitanje zašto je tako. Gradjani, nesumnjivo, zaslužuju odgovor, ali i bolju vlast koja se neće zadovoljavati samim tim što se tu našla, već koja će zanemarujući sopstvene raditi u interesu svih gradjana.