Petak, poslednji povoljan trenutak

IvanovicPredsednik Građanske incijative SDP Oliver Ivanović potvrdio da je konstitutivna sednica Skupštine opštine severne Kosovske Mitrovice zakazana za 10.januar.On je takođe rekao i da je to poslednji povoljan trenutak koji treba iskoristiti.
Ivanović je Tanjugu kazao da je konstitutivna sednica zakazana za petak u 10 sati, da se ne zna kako će sednica izgledati, jer je, po najavama, očigledno da albanski odbornici neće doći.
To, odnosno polaziracija po nacionalnoj osnovi, prema njegovim rečima, nije dobar početak, jer će se skupština opštine izgleda baviti visokim političkim temamam umesto da se skoncentriše na lokalna pitanja.
„Treba naći kompromisno rešenje za pozivnice. Umesto tvrdih stavova bilo bi bolje da priđemo fleksibilnije, da izbegnemo bilo kakve simbole i da se skoncetrišemo na program rada opštine, infrastrukturne probleme kojih ima u izobolju, i koji nisu rešavani 10 godina. Ovo je poslednji povoljan momenat, jer imamo pažnju međunarodne zajednice, koja je spremna da podrži u svakom smislu, politički, ali i ekonomski“, objasnio je Ivanović.
On je istakao da bi, ako bi se prišlo rešavanju tih problema, Mitrovica, ali i ostale tri opštine na severu Kosova, izgledale mnogo drugačije u vrlo kratkom vremenskom periodu.
Ivanović je podsetio da su i posle 15 godina građani suočeni sa dnevnim restrikcijama vode, postoji deponija pored Ibra, što je protivno zakonu Srbije, prisutan je problem sa nepropisnim parkiranjem, postoje problemi sa kanalizacijom, nema grejanja i građani troše električnu energiju, koju će morati nekada da plaćaju. On je ukazao i na nedostatak sportskih i kulturnih objekata.
Ivanović je posebno istakao i problem nasilja među decom i omladinom, narkomanijom u visokom procentu, što se može rešavati samo ako je društvo uređeno.
Nasilje među mladima je, kako je naglasio, potcenjena tema, podsećajući da je na Badnji dan zabeležena tuča mladih sa teškim povredama. „Sve to čeka na rešavanje, a ne može se prići tome bez konstituisanja Skupštine opštine“, kazao je Ivanović.