Počela berba kukuruza u Mačvi-Plodovi Mačve 02.09.2018.

Berba kukuruza u Mačvi uveliko je počela. Razlog su visoke temperature, koje su ubrzale zrenje kukuruza, pa su rane sorte dodatno poranile. Ovaj posao je nekada u avgustu bio izuzetak, a danas je realnost za male proizvođače. Kukuruz, tradicionalno najzastupljenija žitarica u izvanredno je dobrom stanju i obećava prinos od 14 tona po hektaru. Miloš Marković iz Salaša Crnobarskog pod žutim zrnom ima ukupno jedan hektar. Dovoljan broj sunčanih dana i relativno visoke količine padavina uticale su da kukuruz poput drugih prolećnih kultura dočekuje predstojeću berbu u odličnoj kondiciji.
Tamo gde je „primenjena puna agrotehnika: pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici mogu očekivati prinos preko 10 tona po hektaru kaže Dejan Marković iz Crne Bare.
U Srbiji je ove godine kukuruzom zasejano oko 900.000 hektara – 20% manje nego pre nekoliko godina. Međutim, manje površina nadoknadiće duplo bolji rod od prošlogodišnjeg.
„Rod kukuruza će ove godine biti rekordan. Očekuje se između sedam i osam tona po hektaru, u proseku, ali ne bi iznenadilo da ta brojka bude i veća.

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“.