POČINJE ISPLATA 100+100 €

Još nije kasno da konkurišete za državne subvencije! Evo ko i kako može da se prijavi

Danas počinje isplata subvencija za zamenu starih fiskalnih kasa novim. Novac će dobiti svi obveznici koji su se do sada prijavili za subvencije.

Privrednici će od države dobijati po 100 evra u protivdinarskoj vrednosti po prodajnom mestu i još 100 evra po fiskalnom uređaju. Oni koji trenutno nisu u sistemu PDV-a dobiće iznos uvećan za 20 odsto.

Prijavljivanje je počelo pre 10 dana, 15. oktobra i trajaće do 31. januara sledeće godine. Jedini uslov za prijavu je uredno podneta prijava.

Do sada se, prema poslednjim javno dostupnim podacima, za ove subvencije prijavilo 15.600 poreskih obveznika.

– Uvođenje novog modela fiskalizacije doneće velike koristi i za privredu i za državu. On će za privredu biti jeftiniji, jer više neće biti rezervnih kontrolnih traka, godišnjih servisa uređaja i drugih troškova, a što se države tiče, pomoći će borbi protiv sive ekonomije i doprineti stabilnosti fiskalnog sistema“, rekao je nedavno ministar Mali za Tanjug i dodao da je Privredna komora Srbije procenila uštedu, na nivou cele privrede, na čak 10 miliona evra.

Kako da se prijavite?

Prijava se vrši putem portala Poreske uprave ePorezi. Naravno, neophodno je da se obveznici pre toga prijave na sam sajt Poreske prijave, kao i da prijave broj lokacija gde će se koristiti novi fiskalni uređaji.

Za prijavu za subvencije neophodno je da se obevznici pre toga na sajtu Poreske uprave takođe prijave i kada je broj lokacija gde će se koristiti ti fiskalni uređaji u pitanju.

Na portalu ePorezi potrebno je da se odabere prijava FIPEFU i da se u njoj unesu ime, prezime, naziv kompanije, PIB. Takođe će vam biti postavljeno pitanje da li je reč o novom ili postojećem obvezniku.

Novi obveznici treba da unesu dva dodatna podatka – ukupan broj lokacija za uređaje i broj računa u svojoj banci.

Kada je reč o postojećim obveznicima takođe je potreban podatak o broju lokacija, kao i podatak o ukupnom broju fiskalnih uređaja. Postojeći obveznici će morati da unesu i IBFM, tj. identifikacioni broj fiskalnog modula za postojeće korisnike i kase.

Šta je sve novo?

Kako su nedavno objasnili iz Poreske uprave, pojam prodajnog objekta je u slučaju e-fiskalizacije širi nego što se obično misli.

– To su objekti koji imaju svoju adresu, ali i pokretni poslovni prostori npr. kombi za prevoz, veb-trgovina, portal na kom se odvija veb-trgovina, pa i automati za prodaju kafe, grickalica i sl. izjavio je za medije, Saša Dulić iz Poreske uprave.

Po novim pravilima, fiskalne kase mogu da budu i mobilni telefoni i tableti.

Suštinska novina je uvođenje bezbednosnog elementa, koji može biti u obliku kartice ako se radi o defakto kasi ili digitalnom „fajlu“ ako ste odabrali da vam tu funkciju obavljaju telefoni i tableti. Ukoliko se odlučite za karticu, nju možete da podignete u nadležnoj filijali Poreske uprave. Ukoliko odaberete u obliku „fajla“ dobićete ga u sandučetu (inbox) na pomenutom portalu.

Ko će sve morati da se refiskalizuje?

Pod nadzorom Poreske uprave, biće maltene svi privrednici, a samo će nekolicina profesija biti izuzeta.

Kase po novom će morati u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja… Praktično, na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima, ali i prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori i stari zanati.

Iz novog sistema fiskalizacije, jedino će biti izuzeti taksisti, advokati, prodavci koji prodaju svoju robu na pijacama i onlajn prodavci, a kako je ranije navedeno iz resornog ministarstva, izuzeća su opravdana jer bi u tim slučajevima izdavanje fiskalnih računa otežalo poslovanje.

Kako će izgledati novi račun?

Od 1. januara 2022. godine biće uvedeni i novi fiskalni računi. Od tog datuma će svi u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a ta obaveza će se postepeno uvoditi i u privatni sektor koji će obavezno e-fakturisanje stići 1. januara 2023. godine.

Ovim računima će se uvesti red u ovoj oblasti i obezbediti bolju kontrolu poreskih obveznika.

Podaci sa računa će biti u realnom vremenu i instant će se upisivati u bazu Poreske uprave. Još jedna novina je i da će svaki račun, bilo odštampan ili elektronski fiskalni račun, sadržati i QR kod.

(Kurir.rs/Blic Biznis)