POGINULA OBA PILOTA, OVO SU SNIMCI UŽASA S MESTA PADA MIGA 21 KOD MALOG ZVORNIKA

Reč je o avionu starom čak 34 godine. Uviđaj je u toku. Kako Kurir saznaje, povređen je meštanin u čije je dvorište avion pao

LOZNICA – U okolini Loznice, u ataru sela Brasina, jutros oko 9.10 časova srušio se MIG 21 Vojske Srbije.

FOTO: ZVORNIK DANAS

Na mestu nesreće meštani su slikali olupinu aviona a prema prvim informacijama, jedan pilot je poginuo a za drugim, koji se katapultirao, tragalo se satima. Nešto pre 14 sati nažalost stigla je vest da je i drugi pilot nastradao. 1 / 4 FOTO: T. ILIĆ

Inače, reč je o avionu starom čak 34 godine. Potraga za drugim pilotom i uviđaj su u toku. Ministarstvo se ovim povodom i zvanično oglasilo saopštivši da je avion pregledan jutros u skladu sa svim procedurama i da je nakon pregleda konstatovano da je ispravan i spreman za let. 

Na mestu pada nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

FOTO: ZVORNIK DANAS

Kako Kurir saznaje, povređen je meštanin u čije je dvorište avion pao.

Očevici kažu da je avion jutros nadletao selo, i da je u jednom momentu leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

Navode da se avion borio, okretao i da se onda dogodio pad posle kog se uzdigao jak dim.

Na licu mesta su vatrogasci, Vojska, policija i Hitna pomoć, a mesto nesreće nadleću vojni i policijski helikopter. Upućene su i ekipe Službe traganja i spasavanja RV i PVO i nadležni organi.

Ministarstvo odbrane Srbije i zvanično je saopštilo da se tokom redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio MIG 21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. 

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi.

MiG-21 je ruski/sovjetski lovački presretač druge i treće generacije koji se u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva Jugoslovenske narodne armije nalazio sa od 1962. godine.

Inače, MiG-21 se proizvodio u periodu od 1959. do 1985. godine. Jugoslavija je do 1992. raspolagala sa 261 letelicom u 10 različitih verzija. Tokom raspada Jugoslavije avione su nasledila vazduhoplovstva novonastalih država. Deo ih je uništen tokom ratova od 1991. do 1995, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Reč je o jedinom MiG-u 21 koji je bio aktivan u Vojsci Srbije, dvosed (evidencijski broj 16185) koji je remontovan 2016. i koji je bio najmlađi MiG-21 nabavljen decembra 1986. godine. Nakon remonta dobio je da može da leti do 2026. godine a posle remonta je bio prizemljen 2018. da bi ponovo počeo da leti početkom maja ove godine.