Ponovo stalo hlađenje u Fukušimi

Japan Tsunami Nuclear
TEPKO zaustavio sistem za hlađene preostalog goriva u oštećenom reaktoru u Fukušimi. Ovo je treći put da je sistem za hlađenje stao u poslednje tri nedelje.Tokijska električna kompanija je u pisanom saopštenju navela da je zaustavila sistem za hlađenje u postrojenju broj 2 sa iskorišćenim gorivom, radi inspekcije pošto je pronađen mrtav pacov u blizini transformatora.
Očekuje se da će kontrola trajati tri do četiri sata. TEPKO očekuje da će temperatura u bazenu s gorivom porasti za to vreme za manje od jednog stepena, sa 14 koliko je bilo pre isključenja sistema, preneo je Rojters.
Dve godine nakon zemljotresa i cunamija koji je oštetio nuklearnu centralu, TEPKO je suočen sa serijom problema, uključujući podzemne vode koje plave oštećene reaktore, curenjem radioaktivne vode i nestancima struje, što otežava poslove čišćenja i uklanjanja radioaktivnih postrojenja koji će trajati decenijama.
Prošlog meseca veliki nestanak struje u postrojenju od 29 sati i prestanak hlađenja sva četiri bazena sa iskorišćenim gorivom, izazvao je pacov grizući kabl sa strujom.
Početkom aprila, prestalo je hlađenje bazena s gorivom broj 3 kada su radnici greškom izazvali nestanak struje dok su postavljali mrežu kako bi sprečili male životinje i glodare da ulaze u zgrade s reaktorima.
Kompanija koja rukovodi japanskom oštećenom nuklearnom centralom Fukušima priznala je prošlog meseca da snosi veći deo krivice za nuklearnu krizu izazvanu zemljotresom i cunamijem.
Nuklearni akcident u Fukušimi u kome su zbog prestanka hlađenja počela da se tope jezgra u tri reaktora, a radijacija u vazduhu i vodi naterala desetine hiljada ljudi da napusti svoje domove, najveća je svetska nuklearna katastrofa posle one u Černobilu 1986. godine.