Потрага за нападачима на "Шарли ебдо", пуцњава у Паризу

3392195_pariz-t
Француска полиција је наставила потрагу за Шерифом и Саидом Куачијем који су у Паризу, у седишту сатиричног листа „Шарли ебдо“, хладнокрвно убили 12 људи. Трећи нападач се ноћас предао полицији. Нова пуцњава у предграђу Париза.
У Француској је, збога масакра у париској редакцији, проглашен дан жалости, преноси Бета. Корисници друштвених мрежа широм света истакли су слоган „Ја сам Шарли“, у знак солидарности с магазином који је на сатирични начин приказивао пророка Мухамеда, али и друге верске фигуре.Полиција је током ноћи безуспешно претраживала Ремс, град у француској Шампањи, како би се дочепала до зуба наоружане браће Куачи.
Један од њих, Шериф Куачи, већ је био у затвору због тероризма, и познат је полицији по упућивању младих џихадиста у Ирак.
Сумња се да је повезан са мрежом Ал Каида са подручја Јемена.
Мурад Хамид, трећи осумњичени за учешће у јучерашњем нападу, предао се у полицијској станици у једном градићу на истоку Француске након што је, како наводи тужилаштво у Паризу, преко медија и друштвених мрежа сазнао да је повезан са злочином.
Портпаролка тужилаштва није прецизирала какве су његове везе са браћом Куачи.
Грађани су позвани да властима дојаве било какве информације које би могле довести до хапшења починилаца највећег терористичког напада у Француској у последње четири деценије, који је широм света извео десетине хиљаде људи на улице у знак протеста.
Убице су биле веома методичне, и у томе су толико биле добре да их је један очевидац прво побркао са елитном антитерористичком јединицом.
Француски председник Франсоа Оланд назвао је јучерашња дешавања у седишту Шарли Ебдоа „актом вансеријског варварства“.
Француска је подигла степен упозорења од тероризма на највиши ниво и појачала обезбедђење медијских кућа, богомоља, саобраћајних чворишта и других осетљивих места. Њих сада чува више од 800 војника.
У овој земљи ће у подне бити одржан национални минут ћутања.
Двојица маскираних терориста упала су на уреднички састанак недељника „Шарли Ебдо“ јуче око подне и убили осам чланова редакције – укључујући главног и одговорног уредника – као и двојицу полицајаца, једног радника и једног посетиоца редакције. У нападу је рањено 11 људи, од чега четворо теже.
Нападачи су говорили течним француским језиком, и тврдили како су „осветили пророка Мухамеда“ и „убили ‘Шарли Ебдо'“.