Povrtar u Ubu podelio tonu i po tikvica

Povrtar, koji je za sebe rekao da je ponižen i uvređen otkupnom cenom, podelio je u centru Uba 1,5 tonu tikvica, prenosi kolubarske.rs.
Vladimir Jakovljević iz sela Sovljak je uz pomoć prijatelja, u svom kombiju pakovao tikvice u kese i besplatno nudio iznenađenim prolaznicima u centru Uba, navodi se na sajtu.
Jakovljević je čitavu ’akciju’ kao znak protesta – dan ranije jedna od kompanija, koja je vlasnik nekoliko maloprodajnih lanaca u Srbiji, najpre od njega poručila 1,5 tonu tikvica, a popodne otkazala porudžbinu.
– Kad sam dobio porudžinu, dogovorena je cena od 10 dinara po kilogramu, u gajbama, ali su tokom podneva javili da im ipak ne treba. U međuvremenu sam dobio ponudu da prepakujem u druge gajbe i dam po sedam dinara, ali nisam hteo, hoću da podelim narodu – rekao je Jakovljević.
On kaže da je ’mnogo uložio u proizvodnju, pod tikvicama u plastenicima imam pola hektara, a da se naseče (nabere) tona i po treba četvoro ljudi. Po čoveku se plaća 2.000 dinara, znači ukupno osam hiljada samo za sečenje. Na ponuđenu cenu od sedam dinara, za tonu i po tikvica ja bih imao zaradu od dve hiljade dinara. E, za te pare bolje da je dam džabe! Neka bar neko ima vajde, kad ja nemam’.
Tikvice iz rane proizvodnje na početku sezone prodavao je za 50 i 60 dinara kilogram, ali su tada količine bile male. Čim su stigle veće količine, odmah je cena otišla dole – rekao je Jakovljević i dodao da se njegova proizvodnja ’uklapa’ u cenu od 30 dinara za kilogram, što je ’solidna cena, da može da se preživi’.
Iako nije ubrao sav rod, zaradu više ne očekuje, a kaže i da mu je dosadašnji prihod zanemarljiv u odnosu na ulaganja i rad.
– Tikvica se seje u januaru, rasađuje u februaru, a kad su velike zime, moraju dupli najloni da se postavljaju na plastenicima, folije i unutra i gore. Neko je uveo i grejanje, što je velika investicija. Imam četiri i po hiljade ‘kućica’, tako da svakoga dana četvoro ljudi angažujem kao ispomoć. U početku sam prodavao na (beogradskom) Kvantašu i nekim kompanijama, i tada sam nešto malo i zaradio – ispričao je Jakovljević.
Povrtarstvo, jedan od najtežih i najzahtevnijih poslova u poljoprivredi je nasledio od dede i oca. Jakovljević na dva hektara ima 76 plastenika tikvica, kupusa, paprika, krastavaca i praziluka. Smatra da razlog neuobičajeno niske cene povrća nije prezasićeno tržište, već opšta kriza.
On je rekao i da su ga gajenje, berba i prevoz do kupca mladih tikvica s pola hektara koštali 4.000 evra, a da je pazario 5.000 evra. Zato je preostale tikvice, kupus i zelenu salatu spakovao i sa ubskim aktivistima Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) odvezao u Beograd i poklonio kuhinjama roditeljskih kuća ’Zvončica’, gde su deca koja se leče od te bolesti, a dali su i Institutu za majku i dete.