PREMINUO VOJA MIRIĆ

Veliki glumac ostavio trag u zlatnom dobu naše kinematografije!
Glumac Voja Mirić preminuo je u 86. godini. Bio je glumac koji je ostvario veliki broj uloga u zlatnom dobu naše kinematografije. Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život.
Bio je srpski filmski i televizijski glumac. Rođen je u Trsteniku 1933. godine, a pamtite ga iz uloge u filmu „Derviš i smrt“ po ulozi Ahmeda Nurudina posebno su u pamćenje starijih gledalaca utisnuli njegov markantni lik.
Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život, daleko do svetlosti pozornice i filmskih reflektora.
Na scenu je stupio čudnom igrom slučaja: kao gimnazijalac kruševačke gimnazije otišao je s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu – starca od osamdeset godina. Ubrzo se s bratom preselio u Beograd, upisao u „Abrašević“, a onda i na Akademiju:
– I tu sam slučajno došao. Želeo sam da studiram građevinu ili arhitekturu, moji su hteli da budem pravnik, a ja otišao na glumu – pričao je glumac.
Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo u novosadskom pozorištu, ali je posle odsluženog vojnog roka nastavio u Beogradskom dramskom, da bi se na kraju otisnuo u „slobodnjake“. Na filmu je odigrao pedesetak uloga (desetak glavnih), 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film „Službeni položaj“ Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za „Derviš i smrt“ Zdravka Velimirovića.
Kurir.rs, Novosti / Foto: Printscreen YT