Presuda Šešelju tek sledeće godine?

SeseljŠef Međunarodne krizne grupe za Balkan Marko Prelec kaže da je presuda Šešelju najvećim delom napisana, ali neće biti izrečena u oktobru, već dogodine.Nema saglasnosti ni haških sudija, ni međunarodnih pravnih eksperata koje haško sudsko pravilo treba primeniti sada kada je danski sudija Frederih Harhof diskvalifikovan i udaljen iz tročlanog sudskog veća koje već osam godina vodi postupak za ratne zločine protiv lidera radikala.
„Odgovor na pitanje kakva će presuda biti umnogome zavisi od toga kakvo je bilo raspoloženje unutar sudskog veća. Ako je presuda bila jednoglasna, onda je situacija jednostavnija i sada samo treba zadovoljiti formu da se imenuje drugi sudija koji će pregledati presudu i potvrditi je ili izdvojiti svoje mišljenje, koje neće uticati na presudu. Ukoliko je odnos u sudskom veću bio dva prema jedan, onda bi mišljenje novog sudije prevagnulo na jednu stranu, što ceo ovaj slučaj čini neobičnim“, rekao je Prelec za Politiku.
Potpredsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus zatražio je od preostala dva člana sudskog veća, sudija Žan-Kloda Antonetija i Flavije Latanci da ga, posle konsultacija sa Šešeljem, izveste da li smatraju da ceo predmet treba ponovo saslušati ili nastaviti postupak, kao i da „odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li treba nastaviti postupak sa novim sudijom“.
Antoneti i Latancijeva izrazili su neslaganje s Ađijusom, smatrajući da treba da bude imenovan novi sudija i da tako formirano veće odlučuje o nastavku procesa.
I Prelec, veoma dobar poznavalac rada Haškog tribunala, jer je bio zaposlen u Haškom tužilaštvu od 1999. do 2005, smatra da je reč o jako čudnom pravilu Tribunala (Pravilo 15 bis) koje predviđa da se u slučajevima kada sudija umre ili postane nesposoban za zamenu zahteva pristanak optuženog i dokazivanje da je novi sudija upućen u slučaj.
Prelec smatra da bi normalna procedura bila da se imenuje novi sudija, ali se tako nikada nije dogodilo ovako kasno u fazi procesa, praktično dva meseca uoči izricanja presude.
Slučaj komplikuje i činjenica da su tokom osam godina suđenja sudije u više najvrata bile potpuno podeljene – Harhof i Latancijeva nadglasavali su francuskog sudiju Antonetija, koji u javnosti važi kao naklonjen Šešelju, navodi list.