Превентивне мере због најављених падавина

3531747_obilne-padavine
Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је да се данас у западним и југозападним крајевима Србије током ноћи и у понедељак пре подне у југоисточним и источним крајевима очекују обилније падавине, због чега је МУП наложио надлежнима да предузму превентивне мере.
Данас ће на подручју западне Србије, Шумадије и Поморавља на снази бити жути, а јужније наранџасти метео аларм. Пашће од 20 до 30 литара кише по квадратном метру, а локално и до 40 литара.
На планинама се очекује 10 до 30 центиметара новог снега, а с обзиром на то да је земљиште већ презасићено влагом, ове падавине могле би да изазову проблеме дуж неких речних токова.
Најугроженији ће бити слив Јужне Мораве.
Сектор за ванредне ситуације је, с обзиром на упозорења, обавестило команданте окружних, градских и општинских штабова за ванредне ситуације да предузму све оперативне и превентивне мере у склопу система заштите и спасавања, посебно на одбрани од поплава на водотоковима другог реда и спречавању појаве „урбаних поплава“, саопштено је из МУП-а.
Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, заједно са осталим надлежним службама, непрекидно прате стање на терену, наводи се у саопштењу.