Приштина, посебан закон за "Трепчу"

Kombinat-Trepca
Влада Косова одлучила је да из скупштинске процедуре повуче измене Закона о јавним предузећима, које је данас требало да разматра Скупштина Косова, и да донесе посебан закон о Комбинату „Трепча“.
Косовска влада је саопштила да су измене Закона о јавним предузећима повучене због чињенице да у њима нису прецизно дефинисани рокови обавеза које Комбинат „Трепча“ има према кредиторима, преноси Бета.
На седници косовске владе је одлучено да се изради посебна закон о Трепчи, у којем би била прецизирна сва питања битна за ту фирму која је један од најжначајних економских чинилаца Косова.
Седница Владе присуствовали су и представници Српске листе у Влади Косова и сагласили се са одлуком да се измене Закона повуку.
Претходно је портал Коха.нет објавио да је премијер Косова Иса Мустафа одлучио да повуче из скупштинске процедуре измене Закона о јавним предузећима и да се припреми посебан закон о „Трепчи“.
Према том порталу, повод за такву одлуку премијера је то што у новом закону о јавним предузећима није предвиђен начин измиривања обавеза од 1,4 милијарди евра које, према проценама, има „Трепча“.
Портал је навео је одлука донета синоћ након разговора које је Мустафа заједно са замеником премијера Хашимом Тачијем и министром правде Хајредином Кучијем, имао са амбасадорима најзначајнијих земаља Запада.
Седница Скупштине која је била заказана за 10 часова, до подне још није почела, док је извор агенције Бета рекао да се предлог закона о Трепчи не може припремити, нити разматрати током ове недеље.
Радници „Трепче“ са севера Косова одржали су данас протесте у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић због намере косовске владе да ту компанију пертвори у јавно предузеће.