Procureo Berluskonijev snimak

BerluskoniSilvio Berluskoni ponovo je dospeo u žižu javnosti nakon što je u televizijskom programu emitovan snimak privatnog telefonskog razgovora.U tom snimku čuju optužbe koje je bivši italijanski premijeru izneo na račun predsednika Đorđa Napolitana. Privatna tv stanica „La 7“ emitovala je tonski zapis telefonskog razgovora u kojem je Berluskoni naveo da mu je rečeno da je Napolitano iskoristio u velikoj meri svoj uticaj na italijanski apelacioni sud povodom slučaja o medijskoj imperiji bivšeg premijera.
Berluskoni je kazao da je čuo da je Napolitano pozvao sud da sazna kakva je presuda doneta, pre nego što je i objavljena, a onda je naložio sudu da se ponovo sastane posle čega je izrečena mnogo teža kazna.
Na ovo je oštro reagovao Napolitano (88), koji je u saopštenju naveo da ono što je Berluskoni izneo predstavlja „samo još jedan deliričan, vulgaran i klevetnički izum“ uperen protiv šefa države.
Berluskonijev advokat je kazao da su emitovanjem snimka prekršeni italijanski ustavni principi, prenela je agencija Rojters.
Početkom meseca, apelacioni sud je naložio Berluskonijevoj porodičnoj kompaniji „Fininvest“ da plati 494 miliona evra rivalskoj kompaniji „CIR“ zbog korupcije prilikom kupovine izdavačke kuće „Mondadori“, što se smatra ključnim korakom u stvaranju Berluskonijeve medijske imperije devedesetih godina.
Berluskoni je osuđen na zabranu obavljanja javnih funkcija i na četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora.
Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dve godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.
Protiv bivšeg predsednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog odnosa s maloletnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji.
Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, verovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu se kazna preinačiti u društveno koristan rad, dodaje Rojters.
Italijanski premijer Enriko Leta izjavio je pre dva dana da će od parlamenta zatražiti da glasa o poverenju njegovoj koalicionoj vladi u sredu, 2. oktobra, pošto je Berluskoni povukao ministre svoje stranke Narod slobode iz kabineta.
„Tražiću i od Senata i od Doma poslanika da glasaju o poverenju vladi… Ako ne dobijem poverenje, izvući ću iz toga zaključke“, rekao je Leta.
Napolitano je ranije izjavio da će parlament biti raspušten samo u slučaju da nema nikakve druge mogućnosti, a nekadašnji premijer Berluskoni pozvao je na što skorije održavanje parlamentarnih izbora.
Prema oceni italijanskih analitičara, da se Berluskoni sprema na nove izbore svedoči i nedavno preimenovanje NS u stranku Napred Italija.
S druge strane, Napolitano i vodeći privrednici i ekonomisti, smatraju vanredne izbore – za manje od godinu dana od poslednjih – krajnje nepoželjnim.