Пронађене парцеле са илегалним засадима дувана, површине од око 17 хектара

Припадници Министарства унутрашњих послова у сарадњи са Управом за дуван, Управом царине, Пореском управом и Безбедносно-информативном агенцијом у акцији која је спроведена на територији Панчева, Сремске Митровице и Шапца идентификовали су парцеле са илегалним засадима дувана, површине од око 17 хектара, што је еквивалентно просечном приносу осушеног дувана у количини од око 34 тоне.
Против осам лица поднете су кривичне пријаве за недозвољену производњу, а против четири лица поднете су прекршајне пријаве.
Процењено је да би штета која би могла да буде нанета буџету Републике Србије, да су се од уништеног дувана направиле цигарете, на име акциза и ПДВ-а износила око три милиона евра.
Наиме, вредност сушеног резаног дувана на црном тржишту износи око девет евра по килограму, те би корист коју би имали нелегални произвођачи била око 300.000 евра.
– Овом акцијом откривено је 17 хектара нелегалног засада дувана и то уз помоћ снимања терена специјалним камерама са сателита, које детектују специфичан хлорофил који испушта биљка дуван. У овој акцији је у сарадњи са фитосанитарном инспекцијом уништено око 34 тоне нелегално засађеног дувана , што одговара укупној количини сушеног дувана која је заплењена за првих шест месеци ове године – рекао је директор полиције Владимир Ребић.
Директор полиције је поручио да ће са активностима на утврђивању нелегалних засада наставити и да ће бити предузете све мере да се спречи даља нелегална производња дувана.
-Влада Републике Србије формирала је половином прошле године Радну групу за борбу против кријумчарења дувана, коју чине представници Дирекције полиције, Безбедносно – информативне агенције, Пореске управе, Управе царина и Управе за дуван. Резултати ове радне групе свакако не би били толико добри без подршке Републичког јавног тужилаштва, фитосанитарне инспекције, Управе за биље и тржишне инспекције. Захваљујући координираним активностима ових државних органа, прошле године смо забележили значајно повећање и открили 311.000 шверцованих боксова цигарета у односу на 72.000 боксова у 2015. Такође, забележено је повећање од 42 одсто што се тиче заплена сушеног дувана, односно откривена је 101 тона у односу на 71 тону у 2015. – рекао је Ребић, који је иначе и председник поменуте Радне групе.