Proslava 210 godina od Boja na Mišaru

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, predvodiće danas državnu ceremoniju obeležavanja 210. godišnjice Boja na Mišaru.Nakon polaganja venaca i odavanja počasti, u selu Mišaru kod Šapca, kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima, ministar Vulin će se obratiti skupu, ističe se u saopštenju vladnog Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.
Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i znatno ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.
Povodom obeležavanja jubilarne 100. godišnjice boja na Mišaru, 1906. godine je u centru sela Mišar, kod SSapca, podignut spomenik, a kasnije i muzej sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, njegove posledice, kao i znamenite učesnike ove velike bitke.
Vitki spomenik, ukupne visine 633 centimetra, koji se završava skulpturalnom kompozicijom dvoglavog orla, podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača „Knez Mihailo“.
Godine 2006, povodom obeležavanja 200 godina od boja na Mišaru, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, prema projektu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, omogućilo sveobuhvatnu obnovu samog spomenika, muzeja, kao i seoske škole u Mišaru.

IZVOR: RTS.RS