Просветари најављују радикализацију штрајка

Dragan Matijevic
Ако зараде наставника за фебруар буду умањене због учешћа у штрајку, Унија синдиката просветних радника Србије радикализоваће протест у понедељак, 23. марта, каже председник Уније Драган Матијевић.
Наставници ће у понедељак, 23. марта, ступити у једнодневни штрајк, ако плате за фебруар чија је исплата у петак буду умањене због учешћа у штрајку, рекао је Бети Драган Матијевић.
Према његовим речима, тај синдикат ће данас упутити допис Министарству просвете у коме се наводи да нема законског основа за умањење плата радницима који су у штрајку.
Матијевић најављује да ће уколико до умањења плата ипак дође, бити поднесене тужбе против директора школа који су поступили по ранијем допису Министарства просвете у коме се тражи умањење зарада за просветаре у штрајку.
Како каже, штрајк с минимумом процеса рада по закону подразумева да ће наставници држати само часове и испите, али не и допунску и додатну наставу, неће бити припреме за матуру, неће држати седнице већа, нити ће децу водити на такмичења.
Министар просвете Србије Срђан Вербић раније је више пута рекао да је умањење зарада наставницима због штрајка по закону.
Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије Миодраг Сокић рекао је Бети да су просветни радници, чланови тог синдиката, и даље у штрајку и да одржавају часове у трајању од 30 минута, а да ће наредне седмице бити донета одлука о даљим корацима.
Према подацима УСПРС-а, у Србији је у штрајку око 700 основних и средњих школа, односно око 50.000 просветних радника.
Просветни радници су у штрајку и одржавају скраћене часове од 17. новембра 2014. године.