ROŠTILJ NA ĆUMUR USKORO ZAKONOM ZABRANJEN U SRBIJI?!

Predlog doktora Nikolića u Skupštini! OVAKVO MESO IZAZIVA RAK DEBELOG CREVA
Skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu stigla je predstavka doktora Ivana Nikolića iz Beograda koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj u registrovanim ugostiteljskim objektima i da se oni zamene električnim ili roštiljem na gas, zbog sve češće pojave tumora debelog creva.
Poslanik Milovan Krivokapić, koji je izvestio članove Odbora za zdravlje i porodicu o pristiglim predstavkama građana, kaže da je doktor Nikolić naveo da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati koji se stvaraju isključivo prilikom korištenja roštilja na ugalj.
„Radna grupa skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu je predložila da se prestavka uputi Ministarstvu zdravlja, sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu na razmatranje“, naveo je Krivokapić.
Ako sami pravite roštilj
Osobe koje retko kad roštiljaju, ne treba da se brinu oko ove činjenice. U problemu su ljubitelji roštilja koji takvo meso svakodnevno unose u organizam.

Najveći krivac koji inicira stvaranje potencijalno kancerogenih spojeva tj. policikličnih aromatskih ugljeno-vodonika (PAH) jeste visoka temperatura pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri. Najštetniji momenat je kada otopljena mast sa hrane kaplje na žar i zajedno sa dimom, stvara te kancerogene spojeve dovoljno da se u većoj meri talože na površini namirnica.
Ako ste već voljni da pravite roštilj, potrebno je da često okrećete meso kako bi temperatura uvek bila niska. Zato se savetuje da izbegavate preterano masnu hranu, više posežite za onom posnom, neoguljenim voćem i povrćem, ribom ili manje masnim mesom.
Prepečena hrana se takođe smatra „otvaranjem vrata“ kanceru. Pošto je veliki plamen neprijatelj vašem zdravlju, izbegavajte da on dođe u neposredan kontakt sa namirnicama koje spremate na roštilju. Plamen proizvodi više štetnih supstanci nego sam žar. Dok pripremate meso za pečenje, isecite ga na manje delove kako bi se pre ispržili i samim tim ćete sprečiti duže izlaganje plamenu.
(RTS)