Samit vlada Srbije i Italije

Dacic-ttVlade Srbije i Italije održaće u Ankoni treću zajedničku sednicu na kojoj će biti sumirani rezultati dosadašnje bilateralne saradnje.Biće razmatrani naredni koraci na poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa.
Premijer Ivica Dačić je u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA uoči posete rekao da će se u Ankoni razgovarati o onome što je do sada učinjeno i onome što još može da se uradi u saradnji u oblastima politike, ekonomije, borbe protiv kriminala, kao i odbrani, pravosuđu, energetici, infrastrukturi i obrazovanju.
Nakon bilateralnih sastanaka ministara i plenarnog sastanka dve delegacije biće potpisani protokoli između ministarstava unutrašnjih poslova, ministarstava spoljnih poslova i ministarstava pravde.
Očekuje se i potpisivanje međudržavnog sporazuma u oblasti drumskog saobraćaja.
U prvih sedam meseci ove godine robna razmena između dve zemlje premašila je dve milijarde evra, a izvoz Srbije je udvostručen u odnosu na prošlu godinu, čime je Italija postala njen najveći ekonomski partner.
U Srbiji posluje preko 500 italijanskih kompanija koje zapošljavaju 22 hiljade radnika i imaju godišnji obrt od 2,5 milijarde evra.