Sankcije Iranu nešto najefikasnije

bajdenAmerički potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da je režim sankcija protiv Irana najefikasniji u istorijiBajden je dodao da SAD ne znaju da li je Teheran spreman da učini sve što je neophono da bi se otklonila zabrinutost oko njiegvog nuklearnog programa.On je rekao da Iran ima izbora – mogao bi da se suoči sa dodatnim ekonommskim sankcijama ili da pregovara kako da se vrati u svetsku zajednicu i ekonomiju. Potpredsednik SAD je ovo izjavio nakon sastanka predsednika Baraka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Beloj kući, prenela je agencija AP.
Netanijahu je apelovao na američkog predsednika da ne odustaje od sankcija protiv Irana. On je rekao da ceni sankcije SAD prema Islamskoj Republici u svetlu globalne zabrinutosti zbog nuklearnog programa te zemlje i smatra da ti pritisci moraju ostati kako bi diplomatija urodila plodom. Obama je posle sastanka s Netanijahuom kazao da reči nisu dovoljne za Iran da reši zabrinutost oko svog nukleernog programa. On je ocenio da je čitav niz sankcija SAD, koje su paralisale iransku ekonomiju, doveo Rohanija za pregovarački sto. Takođe je istakao da SAD ulaze u pregovore s Iranom obazrivo. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije da bi sporazum sa Iranom mogao biti postignut u nekoliko sledećih meseci ukoliko Teheran dokaže da svoj nuklearni program ne koristi za proizvodnju atomskog oružja.
Kerijevi komentari su usledili u vreme poboljšanja odnosa između Vašingtona i Teherana tokom poslednjih meseci koje je kulminiralo značajnim telefonskim razgovorom Rohanija i i američkog predsednika Baraka Obame u prošli petak.
Zapadne zemlje odavno tvrde da Iran tajno razvija nuklearno oružje, dok Teheran insistira na tome da njegov nuklearni program ima isključivo miroljubivu svrhu.